Pyszne i wyraziste w smaku słodkie ciasto dla fanów
czekolady, kajmaku, wiśni w rumie i puszystej śmietanowej pianki oprószonej
gorzkim kakao i startą czekoladą, na kakaowym nasączonym spodzie z warstwą
herbatników, warstwowe , podzielne i godne świątecznego stołu.
Znika w
ekspresowym tempie, jedno z lepszych przekładanych ciast.
Do kremu można dodać zamiast żelatyny w listkach, zwykłą w
proszku.
1 listek to 1 łyżeczka zwykłej, ja polecam w listkach jest łatwiejsza do
obróbki i nie ma grudek w kremie.
Blaszka o wym 33/23 cm lub podobna
Ciasto kakaowe:
100 g miękkiego masła lub margaryny
2 duże jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 pełna łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker
Krem czekoladowy:
500 ml śmietany kremówki
200 g gorzkiej deserowej czekolady
3 łyżki cukru pudru
1 listek żelatyny Dr.Oetker
Krem śmietanowy:
400 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
20 dag herbatników
1 duży słoik wiśni lub czereśni w syropie
100 ml rumu ewentualnie wódki
1 puszka kajmaku
1 łyżka ciemnego kakao Dr.Oetker
1 łyżka startej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Miękkie masło lub margarynę, ogrzane do temp pokojowej
utrzeć na puch z cukrem miksując wbijać stopniowo po jednym jajku. Mąkę
tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać po
łyżce do masy miksując mikserem na najniższych obrotach, wymieszane ciasto przełożyć
do wyłożonej pergaminem blaszki-warstwa będzie cienka, piec 15-20 minut w temp 175*c.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Wiśnie lub czereśnie odcedzić niezbyt dokładnie z soku, zalać rumem, odstawić
na 30 minut.
Krem czekoladowy:
Czekoladę połamać na kawałki , zalać około 150 ml śmietany kremówki
rozpuścić do płynnej konsystencji nad
gorącą kąpielą wodną, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Żelatynę w listku namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie
na opakowaniu , odcisnąć i rozpuścić np. przez kilka sekund w mikrofali lub w
gorącej kąpieli wodnej do płynnej konsystencji, wystudzić.
Pozostałą dobrze
schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem dodać cukier puder, ostudzoną czekoladę i płynną
żelatynę i krótko zmiksować- tylko do
połączenia.
Krem śmietanowy:
Dobrze schłodzoną kremówkę połączyć z serkiem mascarpone i
cukrem pudrem zmiksować mikserem na wysokich obrotach do uzyskania
puszystego gęstego kremu.
Przełożenie ciasta:
Kakaowe zimne ciasto ułożyć w blaszce, nasączyć sokiem z
rumem z moczenia wiśni, rozsypać nasączone wiśnie, przykryć czekoladowym kremem
oraz warstwą herbatników, rozsmarować kajmak z puszki –może być leciutko
podgrzany wtedy idealnie się smaruje, przykryć kolejną warstwą herbatników,
rozsmarować krem śmietanowy, oprószyć grubo ciemnym kakao oraz posypać startą
czekoladą.
Ciasto chłodzić całą noc w lodówce.
Słodkich wypieków!
Ciasto wygląda pysznie. Słodka krówka i kwaskowate wisienki...
OdpowiedzUsuńRewelacja, którą muszę zrobić :)
Polecam 💕
UsuńCudo, wygląda wspaniale ☺
OdpowiedzUsuńZ wiśniami? koniecznie musze spóbować
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda! Do schrupania :D
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale , zrobię żeby się przekonać jak smakuje
OdpowiedzUsuńAle musi być pyszna, połączenie słodkiego z kwaśnym... mmmm pycha
OdpowiedzUsuńA czy mogą być wiśnie mrożone
OdpowiedzUsuńMogą
UsuńWygląda soczyście :)
OdpowiedzUsuńwypróbowałam - bardzo dobre👍
OdpowiedzUsuń