Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 25 kwietnia 2021

Ciasteczka miodowo-kokosowe

 

Delikatny miodowo-kokosowy aromat, nieskomplikowane przygotowanie i łatwa dostępność produktów, to bez wątpienia najlepsze atuty tych ciasteczek. Przepis ten ucieszy wielbicieli tradycyjnych deserów do popołudniowej filiżanki herbaty. Małe skromne a efekt zaskakująco pyszny.

Do ich przygotowania użyłam świetnego prawdziwego miodu lipowego z pasieki Wowka prosto z serca Warmii, moje ostatnie odkrycie, najlepsze miody pod słońcem.

 Co ich wyróżnia ? Fenomenalne smaki, smaki dzieciństwa… piękne słoiczki i szybka bezproblemowa dostawa.

Brakuje słów by je opisać. Oprócz klasycznych takich jak rzepakowy,  lipowy, gryczany, czy spadziowy uznaniem cieszą się te smakowe takie jak:  truskawka, malina, czy czarna porzeczka. Naprawdę jest w czym wybierać !  Można go jeść łyżkami i dodawać do wszystkiego. Nie umiem wybrać faworyta, wszystkie genialnie smakują. W ofercie firmy są też miody upominkowe, pięknie zapakowane idealne na każdy słodki prezent. Dla osób poszukujących oryginalnych i stylowych prezentów. Zapakowane z precyzją i starannością. Jedyne co musisz wybrać to smaki. Bardzo gorąco zachęcam do zapoznania się z ofertą firmy.  Tu znajdziesz prawdziwą pasję, miłość do pszczół i rodzinnej tradycji.  Smakiem na pewno Was nie zawiodą, bardzo polecam! 








Składniki na 30 sztuk ciasteczek:

25 dag mąki pszennej

1 duże jajko

1  duża pełna łyżka miodu lipowego lub gryczanego

5 dag miękkiego masła

5 dag cukru

2 łyżki wiórków kokosowych białych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę lub matę silikonową, wymieszać z wiórkami kokosowymi, cukrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać miód i miękkie masło , wbić jajko i całość zagnieść  aż ciasto będzie wyrobione i miękkie.

Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rolować   na stolnicy na cienki wałek,  tak jak na kopytka, docisnąć  każdy rulon ręką i lekko rozpłaszczyć,  nożem pokroić  na małe ciasteczka widelcem zrobić lekkie  wgłębienia. Ułożyć  na blasze wyłożonej pergaminem zachowując kilkucentymetrowy odstęp.  

Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół około 12-15 minut. Upieczone wystudzić na blacie, oprószyć  pudrem.




Ps. Przepiękny kolor miodu rzepakowego z czarną porzeczką, smaki lata! 

Słodkich wypieków!

 

 

 

5 komentarzy:

  1. Agatka uwielbiam Twoje wypieki i zdjęcia:) nic dodać nic ująć, pełna perfekcja!😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi się przypomniało, jak mama robiła takie wyciskane ciasteczka. Ja wieki nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...