Pyszne i pożywne makaronowe danie z mięsem: grube rurki cannelloni nadziewane farszem ala bolognese zapieczone w sosie beszamelowym z chrupiącą skorupką z sera żółtego, to jedno z dań które często się pojawia w mojej kuchni, szczególnie, że mam w domu makaronożerców J choć pracochłonne to warte przygotowania na smaczny obiad. Doskonale smakuje także odgrzewane.
Wszystkie składniki do przygotowania można nabyć w sklepie Kuchnie Świata
Składniki na 5 porcji:
500 g grubego makaronu cannelloni
500 g mielonego mięsa wołowego
200 g mielonego mięsa wieprzowego
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
Sól morska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Szczypta chilii do smaku
Sos pomidorowy:
1 duża cebula
2 łyżki oliwy
600 g passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka bazylii
Szczypta tymianku
Szczypta rozmarynu
Sos beszamelowy:
80 g masła
3 łyżki mąki pszennej
800 ml mleka 3,2%
½ łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej
Mielony biały pieprz do smaku
Sól morska do smaku
Dodatkowo:
15 dag startego ostrego sera np. cheddar do posypania
Natka pietruszki lub bazylia do posypania
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić, poddusić 3 minuty, dodać mieszane mielone mięso, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili, smażyć pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Zestawić z ognia do wystygnięcia.
Przygotować w tym czasie sos pomidorowy:
Obraną i posiekaną cebulę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklić na oliwie w rondelku, wlać passatę pomidorową, doprawić ziołami, cukrem, solą i pieprzem, całość gotować do momentu aż dobrze zabulgocze. Zestawić z ognia. Połowę sosu dodać do przesmażonego mięsa i wymieszać.. Resztę wylać na dno żaroodpornej formy.
Sos beszamelowy:
Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i trzepaczką
rozprowadzić, gdy zabulgocze gotować 2 minuty, po czym wlewać cienkim
strumieniem mleko, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos
zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem białym oraz gałką do smaku wymieszać.
Makaron cannelloni nadziewać mięsem mielonym układać ściśle obok siebie na warstwie sosu pomidorowego w naczyniu, zalać całość gorącym beszamelem, ważne jest aby sos pokrył jednolicie makaron, wtedy mamy gwarancję, że po upieczeniu będzie mięciutki, posypać startym żółtym serem, całość przykryć folią aluminiową, zapiekać w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra-dół przez 35-40 minut (na kilka minut przed końcem pieczenia folię zdjąć i zrumienić)
Smacznego!
Pyszny i pomysłowy obiad:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda to danie
OdpowiedzUsuń