Cudownie kruche dzięki krupczatce i cudownie maślane ciasteczka, bardzo łatwe w przygotowaniu. Możemy im nadawać dowolne kształty i posypywać cukrem lub i nie. Uwielbiane szczególnie przez dzieci. Mają jedną wadę, błyskawicznie znikają z talerza… Bardzo polecam, jedne z lepszych jakie piekłam.
Składniki na dużą blachę ciastek:
2,5 szklanki mąki krupczatki Młynomag
½ szklanki mąki pszennej
25 dag masła
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
½ szklanki cukru pudru
15 g cukru ze skórką pomarańczową Dr.Oetker
Dodatkowo: cukier perlisty do posypania-niekoniecznie
Sposób przygotowania:
Na stolnicę wsypać krupczatkę i mąkę pszenną, cukier puder oraz cukier za skórką pomarańczową, wymieszać, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło prosto z lodówki, śmietanę, żółtka i całość szybko zagnieść w jednolite kruche ciasto.
Owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Po tym czasie porcjami rozwałkowywać na grubość około 0,5 cm na blacie podsypanym krupczatką-można użyć folii . Foremką do ciastek o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka. Nagrzać piekarnik do 195*c na grzaniu góra dół.
Ciasteczka układać w małym odstępie na blasze wyłożonej pergaminem, posypać na środku perlistym cukrem. Piec około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.
Słodkich wypieków.
Rozumiem, że ten talerzyk przygotowałaś dla mnie 😉uwielbiam domowe ciasteczka!
OdpowiedzUsuńDla Ciebie zawsze i zapraszam na herbatkę:)
Usuń