Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 23 listopada 2014

Sernik Bounty z musem z białej czekolady

  • Przy niedzieli post na słodko, jak prawie zawsze u mnie...:)
  • Aksamitny, delikatny, o smaku mojego ulubionego batonika bounty z rozpływającym się w ustach musem z białej czekolady,smak raju, prawdziwa poezja smaku!





  • Składniki

    Ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    120 g masła
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka
    2 łyżki wiórek kokosowych białych
    3 łyżki cukru

    Masa serowa:
    ½ kg twarogu półtłustego
    4 jajka wiejskie
    1 budyń kokosowy z cukrem
    150 ml mleka kokosowego
    50 ml likieru kokosowego
    ½ szklanki cukru
    50 g masła

    Biały mus:
    250 ml śmietanki kremowej
    ½ tabliczki białej czekolady
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki likieru kokosowego
    Wiórka kokosowe do posypania
    • Sposób przygotowania

      1.
      CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z wiórkami, proszkiem do pieczenia, posiekanym zimnym z lodówki masłem oraz cukrem, dodać żółtka zagnieść ciasto. Wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
      2.  MASA SEROWA:Zmielony twaróg- można użyć gotowego z wiaderka –wybierać taki bez dodatku gumy guar ! zmiksować z cukrem masłem i żółtkami na jednolitą masę, budyń wymieszać z mlekiem kokosowym oraz likierem wlać do masy serowej zmiksować. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie     wymieszać. Wylać na kruchy spód. Wierzch ciasta przykryć aluminiową folią. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp 180*c. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
      3.
      MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:Kremówkę dobrze podgrzać-nie gotować! Dodać połamaną białą czekoladę chwilę odczekać, wlać likier i wymieszać. Gdy całkiem ostygnie wsadzić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień ubić na puszysto posmarować wierzch zimnego sernika obsypać grubo białymi wiórkami kokosowymi. Schłodzić.                                                                                             Życzę smacznego!

5 komentarzy:

  1. To ciasto nie wpasuje się do mojej diety, ale muszę je robić. ;) Kradnę pomysł, dodałam do ulubionych. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, napewno takie też jest

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny, mniam :-) wygląda rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie, kokosowa chmurka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj