Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 23 listopada 2014

Sernik Bounty z musem z białej czekolady

  • Przy niedzieli post na słodko, jak prawie zawsze u mnie...:)
  • Aksamitny, delikatny, o smaku mojego ulubionego batonika bounty z rozpływającym się w ustach musem z białej czekolady,smak raju, prawdziwa poezja smaku!





  • Składniki

    Ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    120 g masła
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka
    2 łyżki wiórek kokosowych białych
    3 łyżki cukru

    Masa serowa:
    ½ kg twarogu półtłustego
    4 jajka wiejskie
    1 budyń kokosowy z cukrem
    150 ml mleka kokosowego
    50 ml likieru kokosowego
    ½ szklanki cukru
    50 g masła

    Biały mus:
    250 ml śmietanki kremowej
    ½ tabliczki białej czekolady
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki likieru kokosowego
    Wiórka kokosowe do posypania
    • Sposób przygotowania

      1.
      CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z wiórkami, proszkiem do pieczenia, posiekanym zimnym z lodówki masłem oraz cukrem, dodać żółtka zagnieść ciasto. Wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
      2.  MASA SEROWA:Zmielony twaróg- można użyć gotowego z wiaderka –wybierać taki bez dodatku gumy guar ! zmiksować z cukrem masłem i żółtkami na jednolitą masę, budyń wymieszać z mlekiem kokosowym oraz likierem wlać do masy serowej zmiksować. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie     wymieszać. Wylać na kruchy spód. Wierzch ciasta przykryć aluminiową folią. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp 180*c. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
      3.
      MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:Kremówkę dobrze podgrzać-nie gotować! Dodać połamaną białą czekoladę chwilę odczekać, wlać likier i wymieszać. Gdy całkiem ostygnie wsadzić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień ubić na puszysto posmarować wierzch zimnego sernika obsypać grubo białymi wiórkami kokosowymi. Schłodzić.                                                                                             Życzę smacznego!

5 komentarzy:

  1. To ciasto nie wpasuje się do mojej diety, ale muszę je robić. ;) Kradnę pomysł, dodałam do ulubionych. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, napewno takie też jest

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny, mniam :-) wygląda rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie, kokosowa chmurka :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj