Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 10 maja 2015

Sernik z Lemon Curd

  • W poprzednim poście zamieściłam przepis na lemon curd a teraz sernik z jego udziałem :) 
  • Jeden z moich ulubionych serników, na białkach z orzeźwiającą nutą cytryny, w sam raz na wiosnę i lato, klasyka w najlepszym wydaniu!
  •  Poezja!





Składniki:

CIASTO;
2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
2 łyżki śmietany 18%
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
5 łyżek cukru

LEMON CURD:
3 cytryny
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżeczka masła
20 dag cukru
16 g cukru waniliowego
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 żółtka

MASA SEROWA:
1 kg twarogu półtłustego
1 szklanka cukru
6 białek
100 g masła
2 żółtka
1 budyń śmietankowy
1/2 cytryny
1/2 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka, śmietanę oraz posiekane masło Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem formy prostokątnej o wym 25/37 cm.




Masa serowa: Twaróg zmielić, zmiksować mikserem z żółtkami, masłem, cukrem, mlekiem i budyniem do połączenia, wlać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, białka ubić na sztywną pianę osobno, połączyć z masą serową wymieszać na najniższych obrotach, wylać na ciasto kruche.Piec około 50 minut w temp 180*c.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.




Lemon curd: Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę drobniutko zetrzeć, umieścić w rondelku wsypać cukry, dodać jajka oraz żółtka,wsypać mąkę ziemniaczaną podgrzewać cały czas mieszając tak aby nie było grudek-ja robiłam to trzepaczką aż do zagotowania , następnie dodać olej oraz masło mieszając gotować jeszcze około 3 minut. 
Masę cytrynową rozsmarować na zimnym serniku, schłodzić.

Smacznego!


fabryka sernika

6 komentarzy:

  1. Wspaniały serniczek, uwielbiam lemon curd :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezwykle ciekawy przepis na sernik! :) Ostatnio dowiedziałam się o istnieniu sernika gotowanego, też pycha ;) Wygląda apetycznie, pozdrawiam! :)

    afterglowpoint.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. serniki uwielbiam w każdej postaci, a ta cytryna to po prostu poezja i eksplozja smaków!!! Rewelacja!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serniczek musiał być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda ten serniczek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj