Składniki:
125 g ryżu z suszonym jabłkiem i rodzynkami
400 ml wody
szczypta soli
1 łyżeczka masła
1/2 laski wanilii
15 kwiatów mniszka
1 łyżka miodu z mniszka
1 łyżeczka cukru z cynamonem
1 duże jabłko
2 białka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
400 ml wody
szczypta soli
1 łyżeczka masła
1/2 laski wanilii
15 kwiatów mniszka
1 łyżka miodu z mniszka
1 łyżeczka cukru z cynamonem
1 duże jabłko
2 białka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
świeże liście melisy cytrynowej
ulubione konfitury np z truskawek
ulubione konfitury np z truskawek
Sposób przygotowania:
400 ml lekko osolonej wody zagotowujemy wsypujemy ryż dodajemy łyżeczkę masła, wanilię w całości i gotujemy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki, a płyn się wchłonie. Zostawiamy do wystygnięcia. Wanilię usuwamy.
Kwiaty mniszka dokładnie przebieramy i otrzepujemy, aby nie było żadnych robaczków, jabłko obieramy i trzemy na tarce jarzynowej, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę wsypując pod koniec cukier puder, ubijamy do powstania lśniącej piany.
Przestudzony ryż mieszamy z cukrem cynamonowym, płatkami kwiatów mniszka, dosładzamy miodem, mieszamy.Następnie masę ryżową mieszamy z ubitymi na sztywno białkami.
Tak przygotowaną masę wykładamy do wysmarowanych masłem kokilek do zapiekania, na wierzchu wykładamy jabłka, zapiekamy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 20 minut. Podajemy gorący deser polany ulubionymi konfiturami i udekorowany liśćmi melisy cytrynowej.
Życzę smacznego
Ps.Mój przepis bierze udział w akcji na Durszlaku "JAKUBIAK LOKALNIE"
A tutaj link do książki https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html
Serdecznie polecam!
Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńSuper propozycja :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na niebanalny deser :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję!
OdpowiedzUsuńO, a ja dotąd mniszka tylko randapowałam, a tu takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńNo widzisz :) nie trzeba randapować tylko zbierać na desery i miodek :)
Usuń