Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 10 maja 2015

Sernik z Lemon Curd

  • W poprzednim poście zamieściłam przepis na lemon curd a teraz sernik z jego udziałem :) 
  • Jeden z moich ulubionych serników, na białkach z orzeźwiającą nutą cytryny, w sam raz na wiosnę i lato, klasyka w najlepszym wydaniu!
  •  Poezja!





Składniki:

CIASTO;
2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
2 łyżki śmietany 18%
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
5 łyżek cukru

LEMON CURD:
3 cytryny
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżeczka masła
20 dag cukru
16 g cukru waniliowego
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 żółtka

MASA SEROWA:
1 kg twarogu półtłustego
1 szklanka cukru
6 białek
100 g masła
2 żółtka
1 budyń śmietankowy
1/2 cytryny
1/2 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka, śmietanę oraz posiekane masło Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem formy prostokątnej o wym 25/37 cm.




Masa serowa: Twaróg zmielić, zmiksować mikserem z żółtkami, masłem, cukrem, mlekiem i budyniem do połączenia, wlać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, białka ubić na sztywną pianę osobno, połączyć z masą serową wymieszać na najniższych obrotach, wylać na ciasto kruche.Piec około 50 minut w temp 180*c.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.




Lemon curd: Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę drobniutko zetrzeć, umieścić w rondelku wsypać cukry, dodać jajka oraz żółtka,wsypać mąkę ziemniaczaną podgrzewać cały czas mieszając tak aby nie było grudek-ja robiłam to trzepaczką aż do zagotowania , następnie dodać olej oraz masło mieszając gotować jeszcze około 3 minut. 
Masę cytrynową rozsmarować na zimnym serniku, schłodzić.

Smacznego!


fabryka sernika

6 komentarzy:

  1. Wspaniały serniczek, uwielbiam lemon curd :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezwykle ciekawy przepis na sernik! :) Ostatnio dowiedziałam się o istnieniu sernika gotowanego, też pycha ;) Wygląda apetycznie, pozdrawiam! :)

    afterglowpoint.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. serniki uwielbiam w każdej postaci, a ta cytryna to po prostu poezja i eksplozja smaków!!! Rewelacja!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serniczek musiał być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda ten serniczek :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj