Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 20 września 2015

Kasza jaglana z karmelizowanymi figami

O właściwościach kaszy jaglanej nie trzeba nikomu tłumaczyć, połączyłam ją z karmelizowanymi figami, posypałam dużą ilością prażonych nasion i stworzyłam pełnowartościowy zdrowy posiłek.






Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
2,5 szklanki chudego mleka
szczypta soli
1 łyżka miodu rzepakowego
1 laska wanilii
5 świeżych fig
1 łyżka cukru brązowego cynamonowego
2 łyżki masła
3 łyżki wody
3 łyżki mieszanych ziaren-siemię lniane, dynia, słonecznik, sezam

Wykonanie:

Kaszę jaglaną przesypujemy do suchego garnka z grubym dnem, prażymy na ogniu kilka minut od czasu do czasu mieszając , kiedy zacznie uwalniać swój aromat,

zalewamy ją gorącym mlekiem, dodajemy wydrążoną laskę wanilii bez ziarenek oraz szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie prawie cały płyn w między czasie osłodzić miodem.

Odstawić ją w ciepłe miejsce na 10 minut aby "doszła"

Figi myjemy kroimy na cząstki. 
W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy owoce, zasypujemy cukrem, dodajemy ziarenka wanilii, karmelizujemy około 2 minuty po czym ostrożnie wlać wodę , zamieszać trzymać na ogniu do momentu powstania syropu.
Na suchej patelni prażymy mieszankę ziaren ,od czasu do czasu potrząsając patelnią. Studzimy. 
Kaszę wyłożyć do miseczki, polać karmelizowanymi figami, posypać ziarnami, od razu podawać.

Życzę smacznego!

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię kaszę jaglaną. Fajnie ją przygotowałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agatko nominowałam Cię do Liebster Blog Award 2015 -- http://samaslodyczuasi.blogspot.com/2015/09/liebster-blog-award-nominowana-do.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowy, a jaki pyszny do tego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj