Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 27 grudnia 2015

Karmelowy piernik

Wilgotny piernik na ciemnym karmelowym bezalkoholowym piwie, mega puszysty, całkiem inny od długo dojrzewających pierników z lekką nutą goryczki i białego pieprzu,  idealny do zrobienia w tortownicy i przełożenia go kremem, zachowuje długo swoją świeżość.  

Łatwy w wykonaniu.

Jeden z lepszych przepisów, na stałe zagości w moim repertuarze świątecznych ciast.





Składniki:

Ciasto na keksówkę o wym 13X39 cm
3 jajka
200 ml ciemnego karmelowego piwa
30 dag mąki pszennej-użyłam tortowej
15 dag cukru
160 ml miodu gryczanego-można użyć zwykłego
180 ml oleju roślinnego
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu


Polewa czekoladowa:
125 g masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
2 łyżki ciemnego kakao
1 czubata łyżeczka żelatyny spożywczej
Dowolna posypka do ciast.

Sposób wykonania:

Ciasto:
Piwo przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia, zestawić do ostygnięcia.
W misce wymieszać dokładnie składniki suche: mąkę, kakao, sodę przyprawę korzenną, biały pieprz, całość przesiać przez sitko, aby napowietrzyć mąkę.

W misie miksera ubić jajka z cukrem, stopniowo wlewać piwo, płynny miód oraz olej, następnie dodawać do masy składniki sypkie aż do skończenia. Masę wylać do wyłożonej pergaminem blaszki-masa będzie dość płynna ale taka ma być.

Piec 50-55 minut w temp 175*c-do suchego patyczka. 
Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia.

Polewa:
Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.

Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy. Polać zimny piernik udekorować posypką.

Wynieść w chłodne miejsce-ale nie do lodówki!

Słodkich wypieków!

Przepis dołączam do akcji Dobrze wypieczone święta na Durszlaku

Dobrze wypieczone święta



3 komentarze:

  1. Mmmm..ciekawe ciasto. Ja całe święta na Karmi, wiec takie ciasto jak najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny piernik, piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam kiedyś na zwykłym piwie-był pyszny:) ciekaw jak smakuje na karmi? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj