Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 18 kwietnia 2024

Amerykański Corn Dog

 

Corn dogi na patyku to parówki lub cienkie kiełbaski obtoczone grubszą warstwą ciasta i smażone na głębokim tłuszczu. Fakt są kaloryczne ale i też bardzo smaczne. Popularne danie kuchni amerykańskiej znane wszystkim miłośnikom fast foodów.   W stanach podaje się je zwyczajnie  ketchupem ale nic nie stoi na przeszkodzie aby podać je z pikantnym dipem . Może być świetną przekąską na każdej imprezie. Warto użyć parówek lub innych kiełbasek dobrej jakości. Są genialne w swojej prostocie. I choć u nas niezbyt popularne to z łatwością można je przygotować ze składników dostępnych w polskich sklepach takich jak Kuchnie Świata.

 




Składniki:

20 sztuk parówek dobrej jakości

2 jajka

320 ml mleka 3,2%

20 dag mąki pszennej tortowej

15 dag mąki kukurydzianej

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka przyprawy gyros

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki czosnku mielonego

Bułka tarta do obtoczenia

Olej do smażenia


Dip:

200 ml majonezu light

2 łyżki sosu sriracha

szczypiorek


Dodatkowo:

Ketchup

 

Sposób przygotowania:

Długie wykałaczki przełamać na pół , nabić na nie parówki.

Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą, przyprawami oraz solą i cukrem, wbić jajka, wlać mleko i całość wymieszać rózgą kuchenną na jednolite gładkie i dość gęste ciasto, na tyle gęste aby nie ściekało z parówki tylko ładnie je oblepiało. Każda parówkę obtoczyć równomiernie w cieście a następnie w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej około 1 litra, smażyć do momentu aż uzyskamy złocisty kolor. Po wyjęciu odsączamy z  nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem kuchennym. Podajemy z ketchupem lub ulubionym dipem-majonez wymieszać z sosem sriracha. Podajemy gorące.





Smacznego!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj