Składniki:
25 dag makaronu gniazda wstążki Międzybrodzki
Sos:
1/2 kg świeżego brokuła
1/2 cukinii
4 łyżki oliwy
1 kulka mozzarelli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
20 dag serka topionego śmietankowego
350 ml śmietanki słodkiej 18%
sól morska do smaku
pieprz młotkowany z kolendrą do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy all dente wg wskazówek na opakowaniu, w osolonym wrzątku z łyżką oliwy.Odcedzamy, trzymamy w ciepłym miejscu.
Sos: Brokuła gotujemy na pół twardo z łyżeczką cukru i szczyptą soli, odcedzamy na sicie.Cukinie myjemy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Po tym czasie wlewamy śmietankę dodajemy serek topiony i startą na tarce mozzarellę oraz gotowane brokuły i gotując na wolnym ogniu cały czas mieszamy do momentu rozpuszczenia się serków,doprawiamy do smaku solą i młotkowanym pieprzem oraz sokiem z cytryny.mieszamy na talerzu z makaronem
Podajemy od razu.
Zapraszam do zapoznania się z pysznymi makaronami tej firmy Klik dzięki nim wyczarujesz wspaniały obiad,
czy pyszną sałatkę a i cena przystępna!
Smacznego!
Pyszne danie :-) też robię podobny sos i jest świetny :-)
OdpowiedzUsuńPysznosci. Uwielbiam takie dania
OdpowiedzUsuńMakaron w takiej wersji na pewno sprawdziłby się na moim stole:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńI ja lubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńO i to jest to co lubię :) Juz czuję ten smak. :)
OdpowiedzUsuńDziś u nas było na obiad właśnie to danie z tego przepisu,mojej córeczce przypadło do gustu a to najważniejsze jest jak dzieciom smakuje ;-)
OdpowiedzUsuńDla mnie PYCHA, ale wydaje mi się, że sos był za rzadki, robiłam z dwóch porcji, dałam 1/3 mniej śmietanki i dwa razy więcej serka topiony go.
OdpowiedzUsuńWitam nie specjalnie lubię brokuły, ale w tej wersji wygląda bardzo apetycznie, i napewno to danie będzie gościć w moim domowym menu.
OdpowiedzUsuńWitam czy zamiast śmietany można dać mleko?
OdpowiedzUsuńNie, będzie za rzadkie.
Usuń