Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 10 marca 2015

Makaronowe gniazda w brokułowym sosie

  • Kiedy kolejny raz mój blog wyróżniono i otrzymałam ulubione makarony Międzybrodzkie do testowania bardzo się ucieszyłam, tak powstało danie które zachwyca delikatnym smakiem a jednocześnie jest syte i pożywne, w zasadzie to obiad dla zabieganych a także tani i łatwy.
  • Zdumiewająca symfonia smaków może zabrzmieć z udziałem tak niewielu składników. Mówiąc nieskromnie pycha!







Składniki:

25 dag makaronu gniazda wstążki Międzybrodzki


Sos:
1/2 kg świeżego brokuła
1/2 cukinii
4 łyżki oliwy
1 kulka mozzarelli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
20 dag serka topionego śmietankowego
350 ml śmietanki słodkiej 18%
sól morska do smaku
pieprz młotkowany z kolendrą do smaku


Sposób przygotowania:


Makaron gotujemy all dente wg wskazówek na opakowaniu, w osolonym wrzątku z łyżką oliwy.Odcedzamy, trzymamy w ciepłym miejscu.



Sos: Brokuła gotujemy na pół twardo z łyżeczką cukru i szczyptą soli, odcedzamy na sicie.Cukinie myjemy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.



W rondelku rozgrzewamy oliwę dodajemy zmiażdżony czosnek oraz cukinię i chwilę dusimy około 3 minut. 



Po tym czasie wlewamy śmietankę dodajemy serek topiony i startą na tarce mozzarellę oraz gotowane brokuły i gotując na wolnym ogniu cały czas mieszamy do momentu rozpuszczenia się serków,doprawiamy do smaku solą i młotkowanym pieprzem oraz sokiem z cytryny.mieszamy na talerzu z makaronem



Podajemy od razu.



Zapraszam do zapoznania się z pysznymi makaronami tej firmy Klik  dzięki nim wyczarujesz wspaniały obiad, 
czy pyszną sałatkę a i cena przystępna!

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Pyszne danie :-) też robię podobny sos i jest świetny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron w takiej wersji na pewno sprawdziłby się na moim stole:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O i to jest to co lubię :) Juz czuję ten smak. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś u nas było na obiad właśnie to danie z tego przepisu,mojej córeczce przypadło do gustu a to najważniejsze jest jak dzieciom smakuje ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie PYCHA, ale wydaje mi się, że sos był za rzadki, robiłam z dwóch porcji, dałam 1/3 mniej śmietanki i dwa razy więcej serka topiony go.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj