Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 20 maja 2016

Sernik z białą czekoladą

Delikatny jak puch, na kruchym podpieczonym spodzie z pianką z białej czekolady, smakuje coraz lepiej z każdym kęsem. Serniki bym mogła piec codziennie, zawsze mnie zachwycają, należą do najbardziej u mnie lubianych ciast.
 Kiedyś o nich książkę napiszę…obiecuję !
Spróbujcie upiec, to wcale nie trudne…..






Składniki:

Ciasto kruche:
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
12 dag cukru
1 jajko
1 żółtko

Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego
2 łyżki mleka w proszku
1,5 szklanki cukru
1 szklanka śmietany kremówki
1 szklanka śmietany kwaśnej 18%
150 ml mleka 2%
6 jajek
1 torebka budyniu śmietankowego

Pianka z białej czekolady:
½ litra śmietany kremówki
2 tabliczki białej czekolady
50 g startej białej czekolady lub wiórek czekoladowych

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:
 Mąkę wymieszaj z cukrem, wbij jajko, dodaj żółtko, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć tak,  aby powstała jednolita kula ciasta. Wylep lub rozwałkuj dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Wstaw na 20 minut do lodówki. Po tym czasie nakłuj ciasto gęsto widelcem, włóż do nagrzanego do 195*c piekarnika i podpiec przez 10-12 minut. Wyjmij i ostudź.

Masa serowa: 
Twaróg przełóż do miski, wlej śmietany-kwaśną i słodką, wsyp cukier i zmiksuj blenderem, w trakcie miksowania wbijaj po jednym jajku, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj ponownie tak aby powstała gładka kremowa masa. 
Wylej na podpieczony i ostudzony spód. 
Wstaw do piekarnika na grzanie góra dół na temp 140*c i piecz 70 minut. 
Studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystudzenia.


Pianka:
Kremówkę podgrzej w rondelku ale nie gotuj, dodaj połamaną czekoladę, odczekaj 2-3 minuty po czym wymieszaj dokładnie. 
Całkiem zimną masę wstaw na całą noc do lodówki.
Następnego dnia ubij mikserem na sztywny krem, przełóż do szprycy cukierniczej i udekoruj lub rozsmaruj na serniku, posyp wiórkami z białej czekolady. 
Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Słodkich wypieków!

7 komentarzy:

  1. Super :) Uwielbiam białą czekoladę a sernik prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki apetyczny sernik, no i zdjęcia urocze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko, co zawiera biala czekolade biore w ciemno!
    Poprosze!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Kolejne cudeńko przygotowalas :) Ja też uwielbiam sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj