Obłędny sernik na zimno, spód
na owsianej masie ciasteczkowej, warstwa serowa waniliowo-czekoladowa i
galaretka z rabarbaru, słodko-kwaśne połączenie.
Ma niebanalny smak i jest
prosty w przygotowaniu.
Najsmacznieszy sernik na ciepłe wiosenno-letnie dni.
Składniki:
Na tortownicę 22 cm
Spód:
21 dag ciasteczek kruchych
owsianych
80 g roztopionego masła
Masa serowa:
25 dag twarogu półtłustego
25 dag serka mascarpone
1 szklanka słodkiej śmietanki
30%
50 g startej czekolady u mnie
miks-biała gorzka i mleczna
80 g cukru pudru
5 listków żelatyny
Wierzch:
½ litra pokrojonego rabarbaru
150 ml wody
4 łyżki cukru
1 galaretka gruszkowa
Sposób przygotowania:
Spód:
Ciasteczka rozdrobnić na piasek
w malakserze lub wałkiem do ciasta, wymieszać z roztopionym masłem, masę wyłożyć
na wyłożony pergaminem spód tortownicy, docisnąć do dna dobrze łyżką, wsadzić
do lodówki na pół godziny.
Masa serowa:
Twaróg pokruszyć do miski,
dodać ser mascarpone, wlać śmietankę i likier, wsypać cukier całość zmiksować
blenderem na gładką masę.
Żelatynę namoczyć w zimnej
wodzie przez 7 minut, po czym odcisnąć w rękach, przełożyć do miseczki i podgrzać
przez 7 sekund w mikrofali tak aby się tylko rozpuściła, należy uważać żeby jej
nie zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące, wlać do masy serowej i
ponownie zmiksować, na koniec wsypać tartą czekoladę i wymieszać łyżką .
Masę rozprowadzić na
ciasteczkach.
Wierzch:
Pokrojony na plasterki rabarbar
zasypać cukrem wlać wodę i dusić do miękkości pod przykryciem aż się rozpadnie,
zdjąć z ognia i wsypać suchą galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do
całkowitego wystudzenia. Tężejącą masą zalać sernik, udekorować dowolnie,
wstawić ciasto do lodówki do stężenia.
Wow! Agata nie przestajesz zaskakiwać :) wspaniały sernik!
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńPyszny , zjadłabym takiego na zimno
OdpowiedzUsuń