Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 7 czerwca 2016

Jaglane drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Dawno nie piekłam ciasta drożdżowego, postarałam się to nadrobić i zrobiłam nacinane bułeczki  jaglane z dodatkiem twarogu i truskawek, posypałam obficie kruszonką, wyszły wspaniałe w smaku, takie jak lubię słodkie i puchate.
 Zawsze robię na drożdżach Dr.Oetker nigdy nie zawodzą !






Składniki:

Ciasto na około 15-18 sztuk
80 dag mąki pszennej luksusowej
½ szklanki jaglanej kaszy
2 szklanki ciepłego mleka
10 dag masła
15 dag cukru
10 g cukru z prawdziwą wanilią
2 żółtka
Duża szczypta soli

Nadzienie:
20 dag chudego twarożku
2 łyżki słodkiej śmietanki
1 szklanka pokrojonych truskawek
1 łyżka cukru

Kruszonka:
10 dag mąki pszennej
5 dag masła
2 łyżki cukru trzcinowego

Sposób wykonania:

Ciasto:
Suchą kaszę jaglaną wsypuję do suchego garnka i prażę na ogniu mieszając około 2-3 minuty aż zacznie wydzielać intensywny aromat- w ten sposób pozbywamy się charakterystycznej dla niej goryczki, zalewam wodą –dwa raz więcej niż kaszy, gotuję do miękkości pod przykryciem około 15-20 minut , do ugotowanej wlewam ½ szklanki ciepłego mleka i miksuję blenderem na papkę.

Mąkę pszenną wsypuję do miski, mieszam z cukrem, suchymi drożdżami, cukrem waniliowym, żółtkami, dodaję zmiksowaną kaszą wlewam resztę ciepłego mleka, zagniatam ciasto, w trakcie zagniatania wlewam rozpuszczone płynne masło, ponownie zagniatam-będzie się kleić do rąk, ale takie ma być, przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce na co najmniej 1 godzinę.

Przygotowuję nadzienie:
Do serka wsypuję cukier i wlewam śmietankę, dodaję pokrojone truskawki, mieszam.

Wyrośnięte ciasto, wykładam na oprószoną mąką stolnicę, wałkuję na niezbyt cienko, wycinam prostokąty,  jeden koniec z dłuższego boku nacinam na cienkie paski a na drugim końcu kładę po łyżeczce nadzienia, zlepiam zawijam w rulon tak aby paseczki naciętego ciasta znalazły się na górze.
Gotowe drożdżówki układam na blasze, smaruję roztrzepanym  białkiem, odstawiam do wyrośnięcia.
Robię kruszonkę z podanych składników-posypuję bułeczki, piekę około 25-30 minut w temp 170*c.

Słodkich wypieków!

Milion smaków truskawek - edycja trzecia


4 komentarze:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj