Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 23 stycznia 2025

Ciasto Kawowe domino

 

Idealne ciasto dla kawoszy i nie tylko, delikatnie nasączony kawą biszkopt jest wilgotny, masa serowa słodka i puszysta, biszkopty nasączone kawą i pianka kawowa to kropka nad „I”  

Ciasto jest bezproblemowe  w przygotowaniu, jest nieprzyzwoicie smaczne. Przed podaniem najlepiej jest je ocieplić w temperaturze pokojowej, wtedy zdecydowanie zyska na smaku. Bardzo polecam.






 

Blaszka 25/30 cm

 

Biszkopt:

4 jajka

85 g cukru drobnego

75 g mąki pszennej tortowej

1 łyżka ciemnego kakao

2 łyżki oleju

1 łyżka wódki lub rumu

 

Masa serowa:

750 g gęstego twarogu z wiaderka Wieluń lub Piątnica

150 g mleka w proszku

200 g miękkiego  masła

3 żółtka

70 g cukru pudru

1 płaska łyżka żelatyny

 

Poncz kawowy:

1 szklanka gorącej wody

3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy typu crema

1 łyżeczka cukru

3 łyżki rumu lub amaretto

 

Kawowa pianka:

500 ml słodkiej śmietanki kremówki 36%

3 łyżeczki kawy typu crema

5 łyżek cukru pudru

1 łyżka żelatyny

 

Dodatkowo:

200 g okrągłych biszkoptów

Kakao do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Całe jajka ubijamy z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę, (ubijanie trwa okolono 10 minut). 

Wlewamy olej i wódkę lub rum. Mąkę mieszamy z kakao, następnie przesiewamy przez sitko  do masy jajecznej, rózgą delikatnie mieszamy aby nie naruszyć struktury piany, wylewamy do foremki o podanych wymiarach wyłożonej papierem do pieczenia. 

Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy  15- 20 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy, studzimy.

 

Poncz:

Kawę z cukrem zalewamy gorącą wodą, po ostudzeniu mieszamy z rumem lub amaretto, połową ponczu skrapiamy biszkopt. Resztę zostawiamy do nasączenia biszkopcików.

 

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową więc masło i ser wyciągamy z lodówki na długo przed robieniem ciasta.

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gęstą masę nad kąpielą wodną(miskę z żółtkami stawiamy nad gotującą się wodą w garnku) gdy masa będzie gęsta odstawiamy miskę  na blat.

Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia a następnie podgrzewamy do uzyskania płynnej jednolitej masy, należy uważać żeby żelatyny nie przegrzać .

Miękkie masło ucieramy na puch , dodajemy twaróg, ubite  żółtka, mleko w proszku, wlewamy cienkim strumieniem płynną żelatynę i wszystko miksujemy, od razu wykładamy masę serową na nasączony biszkopt, wygładzamy łyżką.

Biszkopty maczamy jednym ruchem w pozostałym ponczu z kawy wciskamy jeden koło drugiego ze skosa w masę serową .

 

Pianka kawowa:

Kawę crema  zalewamy 40 ml gorącej wody , zostawiamy do wystudzenia, zimną kawą zalewamy żelatynę, zostawiamy do napęcznienia. Następnie całość podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści. Ponownie studzimy, masa kawowa ma być płynna, klarowna i bez grudek.

 

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na  krem dodając pod koniec cukier puder, wlewamy kawowy napar z żelatyną i miksujemy tylko do połączenia.  

Piankę kawową wykładamy  na biszkopty, wyrównujemy i oprószamy kakao. 

Ciasto chłodzić całą noc w lodówce aby smaki się połączy. Przed krojeniem wyciągnąć pół godziny wcześniej z lodówki.

 



Słodkich wypieków!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj