Idealne ciasto dla kawoszy i nie tylko, delikatnie nasączony kawą biszkopt jest wilgotny, masa serowa słodka i puszysta, biszkopty nasączone kawą i pianka kawowa to kropka nad „I”
Ciasto jest bezproblemowe w przygotowaniu, jest nieprzyzwoicie smaczne. Przed podaniem najlepiej jest je ocieplić w temperaturze pokojowej, wtedy zdecydowanie zyska na smaku. Bardzo polecam.
Blaszka 25/30 cm
Biszkopt:
4 jajka
85 g cukru drobnego
1 łyżka ciemnego kakao
2 łyżki oleju
1 łyżka wódki lub rumu
Masa serowa:
750 g gęstego twarogu z wiaderka Wieluń lub Piątnica
150 g mleka w proszku
200 g miękkiego masła
3 żółtka
70 g cukru pudru
1 płaska łyżka żelatyny
Poncz kawowy:
1 szklanka gorącej wody
3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy typu crema
1 łyżeczka cukru
3 łyżki rumu lub amaretto
Kawowa pianka:
500 ml słodkiej śmietanki kremówki 36%
3 łyżeczki kawy typu crema
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
200 g okrągłych biszkoptów
Kakao do oprószenia
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Całe jajka ubijamy z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę, (ubijanie trwa okolono 10 minut).
Wlewamy olej i wódkę lub rum. Mąkę mieszamy z kakao, następnie przesiewamy przez sitko do masy jajecznej, rózgą delikatnie mieszamy aby nie naruszyć struktury piany, wylewamy do foremki o podanych wymiarach wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15- 20 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy, studzimy.
Poncz:
Kawę z cukrem zalewamy gorącą wodą, po ostudzeniu mieszamy z rumem lub amaretto, połową ponczu skrapiamy biszkopt. Resztę zostawiamy do nasączenia biszkopcików.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową więc masło i ser wyciągamy z lodówki na długo przed robieniem ciasta.
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gęstą masę nad kąpielą wodną(miskę z żółtkami stawiamy nad gotującą się wodą w garnku) gdy masa będzie gęsta odstawiamy miskę na blat.
Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia a następnie podgrzewamy do uzyskania płynnej jednolitej masy, należy uważać żeby żelatyny nie przegrzać .
Miękkie masło ucieramy na puch , dodajemy twaróg, ubite żółtka, mleko w proszku, wlewamy cienkim strumieniem płynną żelatynę i wszystko miksujemy, od razu wykładamy masę serową na nasączony biszkopt, wygładzamy łyżką.
Biszkopty maczamy jednym ruchem w pozostałym ponczu z kawy wciskamy jeden koło drugiego ze skosa w masę serową .
Pianka kawowa:
Kawę crema zalewamy 40 ml gorącej wody , zostawiamy do wystudzenia, zimną kawą zalewamy żelatynę, zostawiamy do napęcznienia. Następnie całość podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści. Ponownie studzimy, masa kawowa ma być płynna, klarowna i bez grudek.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na krem dodając pod koniec cukier puder, wlewamy kawowy napar z żelatyną i miksujemy tylko do połączenia.
Piankę kawową wykładamy na biszkopty, wyrównujemy i oprószamy kakao.
Ciasto chłodzić całą noc w lodówce aby smaki się połączy. Przed krojeniem wyciągnąć pół godziny wcześniej z lodówki.
Słodkich wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !