Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 5 czerwca 2016

Jogurtowe muffinki z truskawkami

Mięciutkie i puszyste, rewelacyjne w smaku muffinki z truskawkami, ekspresowo się je robi, poradzą sobie z nimi również dzieci, uwielbiam je za prostotę w przygotowaniu, wierzch można posypać przesianym cukrem pudrem.

Foremki ze zdjęcia do nabycia w sklepie Cukieteria




Składniki:

Na 12-15 babeczek
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
½ szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka pokrojonych świeżych truskawek
Cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Jajka wbijam do miski, wsypuję cukier i miksuję do białości aż cukier się rozpuści, dodaję jogurt, wlewam olej, delikatnie miksuję, mąkę tortową mieszam z proszkiem do pieczenia, przesiewam do masy jajecznej, miksuję tylko do połączenia na niskich obrotach miksera.






Powstałe ciasto wlewam do papilotek na muffinki do ¾ objętości, posypuję na wierzchu pokrojonymi truskawkami. 
Piekę około 25 minut w temp 180*c.
Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.

Słodkich wypieków!

6 komentarzy:

  1. Muffinki wspaniałe, ale zdjęcia powalają na kolana:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia, od razu przywodzą na myśl lato i pierwsze dni wakacji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż się głodna zrobiłam, pyszne muffinki

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam PRZEPYSZNE :) Wszystkim w pracy smakowały

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj