Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 14 czerwca 2021

Ciasto kruche z truskawkami i budyniem

 

Kruche słodkie ciasto, warstwa soczystych truskawek i solidna porcja gęstego budyniu, całość przykryta kruszonką to sezonowy wypiek do filiżanki kawy czy herbaty.  Smaki lata za którymi tak długo tęsknimy. To ciasto jest łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Znika bardzo szybko. Polecam.




Blaszka o wym 25/30 cm

Ciasto kruche:

500 g mąki pszennej tortowej

250 g masła lub margaryny

½ szklanki cukru pudru

1 łyżka cukru wanilinowego Dr.Oetker

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kaszy manny

 

Nadzienie:

850 g drobniejszych truskawek

1 płaska łyżki mąki ziemniaczanej

 

Masa budyniowa:

1,2 litra mleka

3 budynie śmietankowe Dr.Oetker

1 łyżka mąki ziemniaczanej

5 łyżek cukru

1 łyżka cukru waniliowego

 

Dodatkowo;

Cukier puder do oprószenia

 

Ciasto kruche:

Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier puder oraz proszek do pieczenia, dobrze wymieszać łyżką, dodać żółtka oraz pokrojone na kawałki masło lub margarynę, zagnieść jednolite kruche ciasto.

¾ ciasta wylepić spód wyłożonej pergaminem blaszki, ponakłuwać widelcem, oprószyć kaszą manną, resztę uformować w kulę i włożyć do zamrażarki.

Umyte i odszypułkowane truskawki dobrze osuszyć-nie kroić,  wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na kruchy spód.

Przygotować masę budyniową:

Połowę mleka zagotować z cukrami, do reszty dodać proszek budyniowy i mąką ziemniaczaną, dobrze wymieszać, wlać zawiesinę na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń, gorący wylać w całości na truskawki. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej . Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół przez około 55 minut-do zrumienienia.





Słodkich wypieków!

 

 

 

2 komentarze:

  1. Wygląda jak zwykle perfekcyjnie! Mnie kruche nie wychodzi, zawsze jakieś takie twarde...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...