Kruche słodkie ciasto, warstwa soczystych truskawek i solidna porcja gęstego budyniu, całość przykryta kruszonką to sezonowy wypiek do filiżanki kawy czy herbaty. Smaki lata za którymi tak długo tęsknimy. To ciasto jest łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Znika bardzo szybko. Polecam.
Blaszka o wym 25/30 cm
Ciasto kruche:
500 g mąki pszennej tortowej
250 g masła lub margaryny
½ szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego Dr.Oetker
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kaszy manny
Nadzienie:
850 g drobniejszych truskawek
1 płaska łyżki mąki ziemniaczanej
Masa budyniowa:
1,2 litra mleka
3 budynie śmietankowe Dr.Oetker
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo;
Cukier puder do oprószenia
Ciasto kruche:
Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier puder oraz proszek do pieczenia, dobrze wymieszać łyżką, dodać żółtka oraz pokrojone na kawałki masło lub margarynę, zagnieść jednolite kruche ciasto.
¾ ciasta wylepić spód wyłożonej pergaminem blaszki, ponakłuwać widelcem, oprószyć kaszą manną, resztę uformować w kulę i włożyć do zamrażarki.
Umyte i odszypułkowane truskawki dobrze osuszyć-nie kroić, wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na kruchy spód.
Przygotować masę budyniową:
Połowę mleka zagotować z cukrami, do reszty dodać proszek budyniowy i mąką ziemniaczaną, dobrze wymieszać, wlać zawiesinę na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń, gorący wylać w całości na truskawki. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej . Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół przez około 55 minut-do zrumienienia.
Słodkich wypieków!
Wygląda jak zwykle perfekcyjnie! Mnie kruche nie wychodzi, zawsze jakieś takie twarde...
OdpowiedzUsuń