Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 14 czerwca 2016

Korzenny dżem truskawkowy

Nie ma nic lepszego zimą niż słoiczek takiego dżemu do pszennej bułeczki i kubka gorącego kakao.

Ten o lekko korzennym aromacie i smaku z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i szczypty kardamonu podbije z pewnością nie jedno podniebienie.

Należy wiedzieć, aby jednorazowo przygotowywać mniejsze porcje dżemu, ponieważ zagęszczenie trwa krócej i dzięki temu otrzymujemy dżem lepszej jakości, tym bardziej że przygotowujemy go z kwiatem czarnego bzu. 
Do zagęszczenia użyłam nowości-cukru żelującego na bazie stewii dzięki temu dżem wychodzi mniej kaloryczny, a nie zmienia co ważne-smaku. Polecam!





Składniki:

2 kg świeżych truskawek
4 baldachimy kwiatów czarnego bzu
1 laska kory cynamonowej
2 cm korzenia świeżego imbiru
Szczypta mielonego kardamonu
Szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Truskawki obieramy z szypułek, płuczemy, całe owoce wsypujemy do rondla o grubym dnie, gotujemy, w trakcie wsypujemy cukier żelujący, 




dodajemy same kwiatki czarnego bzu, wrzucamy korę cynamonową, gotujemy około 5 minut, korę wyciągamy, dodajemy starty drobniutko imbir, gałkę oraz kardamon, mieszamy, gotujemy 1 minutę, 



przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, okręcamy w gruby koc.
Nie ma potrzeby pasteryzowania.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na dżem, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny. Bardzo fajnie, że nie trzeba pasteryzować. Dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj