Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 31 sierpnia 2016

Kurczak w kremowym sosie cebulowo-paprykowym




Kurczak jest uniwersalny, łatwo dostępny i smaczny, ale ileż można jeść pieczone udka czy smażonego fileta. Z tego mięsa można wyczarować wszystko! Aby urozmaicić menu , szukam zawsze nowych smaków niekoniecznie muszą być wyszukane aby zrobić dobry obiad.

Najlepsze to tego dania jest mięso z uda kurczaka bez skóry i kości, czasem można kupić w sklepie właśnie takie, lub samemu otrybować. Tak powstał szybki obiad który doda pozytywnej energii.

 Zostawiam Wam pole do popisu,  z czym go podacie …ja jadłam z bułeczką J tak lubię, ale doskonały jest do ziemniaków czy kaszy.






Składniki:

Na dwie porcje:
½ kg mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości
½ papryki czerwonej
½ papryki białej lub zielonej
1 cebula
1 czubata łyżka masła klarowanego
¾ szklanki domowego bulionu lub rosołu
100 ml białego wytrawnego wina
50 g serka kremowego topionego
1 łyżka przyprawy do kebaba
Sól i pieprz do smaku
Pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, zostawić aby obciekło z wody. Oprószyć z każdej strony przyprawą do kebaba, włożyć na 30 minut do  lodówki aby naszło przyprawą.
Na głębszej patelni rozgrzać klarowane masło, obsmażyć mięso po kilka minut z każdej strony, dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz papryki, podsmażyć jeszcze 5 minut, podlać winem oraz bulionem i dusić  pod przykryciem do miękkości około 25-30 minut, dodać  topiony serek, doprawić  do smaku solą oraz pieprzem, gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia.
 Posypać grubo posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, kaszą czy ryżem.
Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj