Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 13 marca 2019

Filet z indyka duszony w sosie porowo-koperkowym


Delikatne mięso jakim jest filet z indyka duszone w aromatycznym sosie porowo-koperkowym, pyszne , pożywne danie które możesz podać z gotowanymi ziemniakami czy ryżem na sypko.
Całość robi się bardzo szybko i w jednym naczyniu-garnku lub głębszej patelni. Smakuje wybornie.






SKŁADNIKI:

1kg fileta z indyka
2 łyżeczki uniwersalnej przyprawy do drobiu
1 por
3 ząbki czosnku
3 łyżki klarowanego masła
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
100 g sera dowolnego pleśniowego 
100 ml białego wytrawnego wina-można pominąć
Pęczek posiekanego koperku
Sól i pieprz do smaku


SPOSÓB WYKONANIA:

Fileta z indyka myjemy, osuszamy kroimy na grubsze cm plastry, oprószamy z każdej strony uniwersalną przyprawą do drobiu, odstawiamy na 30 minut w temp pokojowej.

Na patelni na rozpuszczonym klarowanym maśle podsmażamy  indyka (z obu stron). Po kilku minutach dodajemy pokrojony na plasterki por oraz czosnek, podlewamy wytrawnym winem dusimy do odparowania soku.

Po ok. 10-12 minutach wlewamy  śmietankę, dodajemy pokrojony na kawałki pleśniowy ser  drobno pokrojony koperek, oraz pieprz i sól. Przykrywamy i dusimy jeszcze przez 10-15 minut na bardzo małym ogniu. Aż sos zgęstnieje.

Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub na sypko z ryżem.




Smacznego J





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj