Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 18 września 2016

Tarta budyniowa ze śliwkami




Deser który powstał na prośbę moich dzieci które kochają budyń, zresztą kto go nie lubi J

Idealnie kruche ciasto, masa budyniowa ze śmietanką i jajkami i lekko kwaśne śliwki  które doskonale przełamują słodycz całego ciasta. Pachnie i smakuje wspaniale. Do kawy lub na podwieczorek.
Powiem szczerze jedna z lepszych moich tart.






Składniki:

Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki mąki krupczatki
5 żółtek
25 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
½ litra mleka
1 duży budyń –na 750 ml mleka
½ szklanki cukru pudru
1 szklanka kremówki
3 jajka
30-40 dag węgierek

Jak wykonać ?

Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką.
¾ ciasta wylepiamy okrągłą formę do tarty o średnicy 28 cm spód i boki-resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika, a formę z ciastem do lodówki.

Masa;
Z mleka, cukru i z proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń.
Jajka ubijamy ze śmietanką i dodajemy  do ciepłej masy budyniowej, miksujemy  mikserem mieszadłem do ubijania piany aż uzyskamy jednolitą lejącą konsystencję.

Tak przygotowane nadzienie wylewamy na ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone śliwki skórką do dołu, ścieramy na tarce resztę zmrożonego ciasta.

Wkładamy tartę do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzanie góra dół i pieczemy około 45 minut-do lekkiego zrumienienia.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. 

Można oprószyć pudrem przed podaniem.

Słodkich wypieków.


9 komentarzy:

  1. Prezentuje się bajecznie, musiała być przepyszna !!!
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejne wspaniałe ciasto :)mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda , czy mogą być mrożone śliwki

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne połaczenie smaków, uwielbiam takie ciasta :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Dlaczego masa mi nie stężała po upieczeniu? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma opcji żeby nie stężała mając 3 jajka w sobie,A ostygła dobrze ?

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj