Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 7 października 2016

Fornetti z jabłkami i budyniem


Jesienne popołudnia stają się dłuższe, aura za oknem nie zachęca do dłuższych spacerów,  to dobra okazja żeby w domowym zaciszu  upiec fornetti z ciasta francuskiego,  budyniem i jabłkami, a potem zaprosić koleżanki na babskie pogaduchy przy winie MONTE SANTI  które idealnie nadaje się do deserów lub jest deserem samym w sobie. Wypróbujcie koniecznie to połączenie . 
Życzę słodkich spotkań!



Składniki:

60 dag ciasta francuskiego
4 jabłka
2  łyżki masła
2  łyżki  cukru trzcinowego brązowego z cynamonem
1 jajko
1 budyń śmietankowy z cukrem
400 ml mleka

Jak wykonać ?

Budyń śmietankowy gotujemy w mniejszej ilości mleka wg przepisu na opakowaniu, lekko studzimy.

Dobrze schłodzone, świeże, ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokątne dwa  placki, każdy dzielimy na 10 równych małych prostokątów na każdej połowie prostokąta robimy po trzy- cztery nacięcia.

Jabłka skrobiemy kroimy na grubsze talarki. 
Masło rozpuszczamy w rondelku wsypujemy cukier brązowy z cynamonem  i trzymamy na ogniu mieszając aż zrobi się złocisty karmel dodajemy jabłka mieszamy podduszamy chwilę, studzimy.

Gotowe jabłka przekładamy łyżeczką na przygotowane ciasto po stronie bez nacięcia, dodajemy po łyżeczce budyniu zawijamy nacięciem do góry, zlepiamy brzegi, smarujemy rozkłóconym jajkiem,posypujemy grubo cukrem trzcinowym  z cynamonem.
 Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 195*c i pieczemy do zrumienienia. Około 15 minut. 
Podajemy zimne .
Słodkich wypieków!

3 komentarze:

  1. Jakie pyszne ciasteczka, porywam jedno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi nimi zapachniało :)
    Małe, słodkie cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj