Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 16 maja 2019

Maślane ciasto z rabarbarem-najlepsze!


Rabarbar najlepiej smakuje w słodkich wypiekach. 

Dziś przepis na sezonowe bardzo smaczne i puszyste ciasto na maśle z kwaśnym rabarbarem, bardzo proste do wykonania. 

Sekretem udanego ciasta są składniki, używamy prawdziwego masła i wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową-nie ma opcji by nie wyszło! Idealne na słodki wiosenny  podwieczorek. Polecam!







Ceramiczna forma o śr 26 cm  lub tortownica

Składniki:
25 dag miękkiego masła 82%
4 wiejskie jajka
3 szklanki mąki tortowej
150 ml kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kg rabarbaru
1 łyżka cukru pudru do oprószenia

Sposób przygotowania:

Miękkie masło umieścić w misce, wsypać cukier i cukier waniliowy ze skórką cytrynową, utrzeć na puszystą jasną pianę, cały czas miksując , wbijać po jednym jajku i dalej ucierać, dołożyć śmietanę , stopniowo wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie tylko do połączenia składników, im ciasto krócej się miesza tym bardziej jest puszyste i nie ma obawy o zakalec.


Ceramiczną formę o wysokich brzegach lub tortownicą wysmarować cienko masłem, oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto wyrównać , na wierzchu rozłożyć pokrojony na kawałki rabarbar.


Piec w nagrzanym  do 180*c piekarniku przez 50 minut na grzaniu góra–dół,  aż będzie ciemnozłociste, studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Całkiem zimne oprószyć przez sitko pudrem





Słodkich wypieków !

8 komentarzy:

  1. nigdy nie jadlam nic z rabarbarem, ale zdjecia musze przyznac cudowne :) co do tego ciacha to w sumie moze truskawkami sie zastapi ten rabarbar i bedzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis nie dla mnie, bo nie jem rabarbaru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać swoje ulubione owoce, śliwki, borówkę czy truskawki.Duży wybór.
      Pozdrawiam 🙂

      Usuń
  4. Lepszego ciasta nie jadłam, delikatne, wilgotne, dałam mniej cukru, rabarbar i brzoskwinie. Na stronie licytującej się.pomaga robi furorę. Pychota!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj