Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 30 września 2019

Karkówka po bawarsku i recenzja brytfanny Marburg


Rewelacyjna w smaku pieczona karkówka w paście paprykowej z cebulką, wystarczy tylko lekko oprószyć papryką słodką i klasyczną przyprawą do karkówki  potem  obtoczyć w paprykowej  paście, posypać pokrojoną w piórka cebulą, obłożyć kiszoną kapustą, włożyć do piekarnika i na dwie godziny zapomnieć . Pasta paprykowa jest dobrze doprawiona więc nie potrzebujemy już zbędnych przypraw.

Bezproblemowa propozycja na bardzo smaczny obiad. Kapusta kiszona chłonie tłuszcz i przyprawy z karkówki i służy nam jako jarzynka. Całość jest pyszna!



Chciałabym Wam też przedstawić rewelacyjną  uniwersalną brytfannę indukcyjną z pokrywą z nieprzywierającą powłoką MARBURG CS Kochststeme-  którą miałam ostatnio przyjemność testować dzieki uprzejmości firmy Cookin.pl.

Wspomniana wyżej brytfanna to produkt wykonany z wysokiej jakości kutego aluminium typu food safe, pokryty nieprzywierającą trójwarstwową powłoką Procalon© imitującą powłokę marmurkową oraz wyposażony w praktyczną pokrywkę ze szkła hartowanego zaopatrzoną w zawór parowy, która umożliwia monitorowanie przyrządzanej potrawy.


Powłoka non-stick Procalon©, którą brytfanna jest pokryta jest całkowicie wolna od PFOA, APEO, a także metali ciężkich, co sprawia, że gotowanie, podgrzewanie, pieczenie i duszenie w brytfannie MARBURG jest w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia.




Można ją stosować na wszystkich źródłach ciepła łącznie z kuchenką indukcyjną. Doskonale dystrybuuje ciepło przez co gotowanie, podgrzewanie czy duszenie jest szybsze, bardziej efektywne i energooszczędne.


Pięknie się prezentuje, oryginalny wygląd - wewnątrz powłoka imitująca marmur, na zewnątrz elegancka czerń. Brytfanna jest przepiękna i bezproblemowa, elegancko prezentuje się również na stole. Jemy oczami, więc sposób podania ma ogromne znaczenie.  Polecam całą serię łącznie z garnkami i patelniami. Idealny zestaw zarówno do klasycznej jak i nowoczesnej kuchni. Z pewnością będziecie zachwyceni.







.


SKŁADNIKI NA KARKÓWKĘ PO BAWARSKU:

1,5 kg chudej karkówki
1 kg kiszonej kapusty
1 cebula
350 ml  pasty paprykowej –lutenicy
2 łyżki przyprawy klasycznej do karkówki
Słodka papryka do oprószenia
1 gałązka świeżego  rozmarynu
Sól himalajska do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym ,oprószamy  równomiernie przyprawą do karkówki i słodką papryką.

Pastą  paprykową smarujemy każdy plaster karkówki obtaczamy i układamy w naczyniu żaroodpornym tak aby lekko nachodziły na siebie. 

Cebulę obieramy kroimy w piórka. Wkładamy między plastry mięsa,  posypujemy lekko  po wierzchu do smaku solą. 
Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie, aby nie była przesadnie kwaśna, odcedzamy na durszlaku, lekko odciskamy,  obkładamy dookoła mięsa w naczyniu żaroodpornym .


Naczynie przykrywamy pokrywą i wkładamy na godzinę do lodówki aby smaki się przegryzły.

Po tym czasie wkładamy naczynie do zimnego piekarnika i pieczemy mięso przez 1,5 -2 godziny w 180*c. Aż będzie miękkie.

Podajemy z ziemniakami .





Smacznego! 



10 komentarzy:

  1. Apetyczna karkóweczka :) Szkoda, że takiej brytfanny nie mam :(
    Daga

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne mięsko z ulubionym przeze mnie dodatkiem, jakim jest kapusta kiszona. Dodatkowo pięknie się prezentuje w brytfance- aż chce się jeść

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochałam się w tej brytfannie! Pięknie wygląda i jaka funkcjonalna. Można w niej na pewno nawet piec powidła :) Karkówka w Twoim wykonaniu wygląda doskonale i smakuje na pewno wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki obiad to ja rozumiem! Mięsko wygląda obłędnie - typowo jesiennie :-) Zazdroszczę brytfanki, pięknie się prezentuje :-) Bardzo przydatna w każdej kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam mięso w każdej postaci, wiec taką też bym mogła.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna ta brytfanka.
    Mięsko w niej przygotowane wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Karkówka wygląda zjawiskowo nic tylko jeść i jeść. Brytfanka super też by znalazła zastosowanie w mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj