Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 6 października 2016

Jarzynowa na indyku




Deszczowa i  chłodna aura za oknem sprawia,  że talerz gorącej zupy jest tym czego potrzeba nam na obiad. Delikatna w smaku, gotowana na indyku z warzywami sprawia że jest znakomitym posiłkiem także dla dzieci.

 Zupę ugotowałam w garnku Fissler-Profi Collection i dodatkowo przetestowałam szklane pojemniczki GLASSLOCK które doskonale nadają się do przechowywania żywności.
Specjalnie zaprojektowana silikonowa uszczelka zapewnia całkowitą hermetyczność i zatrzymuje zapachy wewnątrz pojemnika. 

Ponadto ograniczona ilość tlenu w zamkniętym pojemniku sprawia, że przetrzymywane w nim produkty dłużej zachowają swoją świeżość.

Świetnie spełniają zadanie gdy chcemy ze sobą zabrać np. zmiksowaną zupę dla dziecka. Wykonanie z wysokiej jakości szkła hartowanego umożliwia mycie pojemników w zmywarce, przechowywanie w zamrażarce oraz stosowanie ich w kuchence mikrofalowej. Więcej do poczytania na stronie internetowej. Polecam.




Składniki:



30 dag fileta z indyka
3 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
½  pora
15 dag mrożonego groszku
10 dag brukselki
10 dag fasolki szparagowej
10 dag kalafiora
Kawałek selera
½ szklanki drobnego makaronu-zwierzaczki lub muszelki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1/2 szklanki słodkiej 18% śmietanki
 sól himalajska do smaku
natka pietruszki do posypania

Jak wykonać ? 


Mięso myję, kroję na grubsze kawałki, wkładam do garnka, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewam wodą wsypuję sól do smaku i doprowadzam do wrzenia, w tym czasie obieram resztę warzyw, kroję dodaję do garnka z mięsem, wsypuję ziele angielskie, dodaję liść laurowy, wsypuję groszek zielony, gotuję zupę na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.

Na kilka minut przed końcem gotowania wsypuję makaron, gotuję jeszcze chwilę, doprawiam solą do smaku, zabielam śmietanką i zestawiam z ognia. 

Dla dzieci zupę miksuję z mięsem. Dla reszty podaję posypaną natką pietruszki, tak jak lubią.







Smacznego!


3 komentarze:

  1. Pyszna zupa w sam raz na rozgrzewkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. ulubiona zupka mojego taty :) przyznaję smaczna ale mam swoje bardziej lubiane :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, ja bardzo chętnie piszę się na taką zupke :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj