Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 15 października 2016

Serniko-szarlotka





Na kruchym słodkim spodzie królują orzeźwiające winne jabłka.
Kropką nad „i” jest warstwa serowa .
Niezwykły smak uzyskuje się małym nakładem pracy. Przygotowanie tego ciasta zajmie kilka chwil. Tak lubię.
 Warto umieścić ten przepis na liście także świątecznych wypieków. Do ciasta polecam lampkę słodkiego wina Monte Santi Idealny duet na jesienne popołudnia.


Składniki:

Ciasto kruche:
1 ½ szklanki mąki pszennej
3 łyżki  cukru pudru
3 żółtka
½ kostki masła
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa z jabłkami:
1 kg winnych jabłek
3-4 łyżki brązowego cukru z cynamonem
1 łyżeczka soku z cytryny
1 kisiel cytrynowy

Warstwa serowa:
1 kg półtłustego twarogu
¾ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
3 białka
3 jajka
½ szklanki mleka w proszku
1 ½ szklanki mleka 2%
1 budyń śmietankowy w proszku

Dodatkowo:
Mleczna polewa
Pomarańczowe wiórki czekoladowe

Jak wykonać ? 


Ciasto:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, ddoajemy żółtka oraz pokrojone zimne masło, zagniatamy jednolite kruche ciasto.
Wylepiamy spód blaszki wyłożonej pergaminem o wym 25/30 cm, wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej.

Warstwa z jabłkami:
Obrane jabłka kroimy na plastry, podlewamy dwoma łyżkami wody, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier , dusimy na ogniu do momentu aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchy kisiel, mieszamy .Odstawiamy do przestudzenia.  Zimną masę rozprowadzamy na kruchym cieście.

Warstwa serowa:
Twaróg ,budyń,  cukier, białka oraz całe jajka, mleko w proszku oraz zwykłe,  umieszczamy w misce, miksujemy blenderem krótko tylko do uzyskania jednolitej gładkiej masy.  Wylewamy na warstwę z jabłkami.
Wstawiamy do nagrzanego do 180*c pieczemy 20 minut.Po tym czasie temp zmniejszamy na 170*c i pieczemy jeszcze 30 minut.
Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimne ciasto dekorujemy mleczną polewą i posypujemy wiórkami czekoladowymi.


Słodkich wypieków!


27 komentarzy:

  1. Piękny, zjadła bym wszystkie kawałki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda na bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie piszesz Agatko czy budyń suchy czy gotowany i co z mlekiem w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. budyń oczywiście w proszku, gdyby był gotowany napisałabym o tym , mleko w proszku wsypujemy i miksujemy wszystko razem w misce :)

      Usuń
  4. na Boże Narodzenie upiekę -przepysznie wygląda-pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. to sa proporcje na normalna blache?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam Pani Ago czy twaróg ma być taki z kostki mielony czy mogę użyć serek z wiaderko Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można i taki i taki, byle był bez gumy guar :)

      Usuń
    2. choć najlepszy jest z kostki nie mielony.

      Usuń
  7. Ciekawy przepis, wygląda bardzo apetycznie dlatego wypróbuje i upiekę. Sama jestem bardzo ciekawa, te produkty suchy budyń,suchy kisiel,mleko w proszku,ciasto-spód bez śmietany i bez wcześniejszego podpieczenia. Bardzo pomysłowe, gdyby nie zdjęcie trudno by było uwierzyć.
    Pozdrawiam,gratuluję pomysłu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku więc nie ma potrzeby podpiekania spodu ;-)

      Usuń
  8. Mam pytanie czy mleka płynnego nie jest za dużo po dodaniu zrobiła mi się bardzo płynna masa tak to ma być pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie nie była aż tak płynna bo ser był z kostki,jakiego sera użyto ?

      Usuń
    2. Jeśli ser był rzadki z wiaderka podejrzewam że trzeba zredukować ilość płynnego mleka do 3/4 szklanki.

      Usuń
    3. ser był z wiaderka ale dobrej jakosci rozumiem teraz że konsystencja ma być jak w przecętnym serniku dziękuje i pozdrawiam

      Usuń
    4. Również pozdrawiam serdecznie ;-)

      Usuń
  9. Ja wlasnie robie 😊😍

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Proszę o podpowiedz, zabralam sie za pieczenie i przyznaje zapomnialam kupic mleko w proszku, czy jest inny produkt ktorym moge zastapic mleko, a i wystarczy rozgniesc czy jednak zmielic.
    Z gory dziekuje za podpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zamiast mleka w proszku dac można 2 budynie,jeśli sera nie potraktujemy blenderem,trzeba bo koniecznie zmielić.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zamiast mleka w proszku dac można 2 budynie,jeśli sera nie potraktujemy blenderem,trzeba bo koniecznie zmielić.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Chce zrobic te ciasto i sie zastanawiam czy Budyń śmietankowy ma być na 1/2 litra czy na 3/4

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj