Dżem ma idealną konsystencję, do ciast nadaje się wspaniale, ale nie tylko,świeża bułeczka na śniadanie z nim też smakuje wybornie, choć ja wolę dżemy domowej roboty, to dla osób zabieganych i nie mających czasu na robienie swoich jest godny polecenia :)
Składniki:
CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
25 dag masła
16 g cukru waniliowego
6 łyżek cukru
2-3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoiczek dżemu pomarańczowego OWOCOWA ROZKOSZ
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
25 dag masła
16 g cukru waniliowego
6 łyżek cukru
2-3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoiczek dżemu pomarańczowego OWOCOWA ROZKOSZ
KREM ANANASOWY:
2 szklanki mleka
20 dag masła
2 żółtka
4 łyżki cukru
1 puszka ananasa
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
16 g cukru waniliowego
BEZA Z BAKALIAMI:
6 białek
1 szklanka cukru pudru
15 dag orzechów włoskich
50 g płatków migdałowych
2 szklanki mleka
20 dag masła
2 żółtka
4 łyżki cukru
1 puszka ananasa
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
16 g cukru waniliowego
BEZA Z BAKALIAMI:
6 białek
1 szklanka cukru pudru
15 dag orzechów włoskich
50 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Beza: Białka jaj ubijamy na sztywna pianę wsypując w trakcie miksowania cukier puder, bezę dzielimy na dwie części i smarujemy ciasto z dżemem posypujemy mieszanką bakaliową. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 40 minut-piekąc w ten sposób dwa jednakowe blaty.
Masa ananasowa: Część mleka zagotowujemy z cukrem, budyń, mąkę i żółtka roztrzepujemy dokładnie, wlewamy roztwór do gotującego się mleka i gotujemy budyń.Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy na krem, pod koniec dodajemy osączone z zalewy i pokrojone w kostkę ananasy , mieszamy łyżką.
Przełożenie: Jedną warstwę ciasta z bezą posmarować kremem ananasowym, przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić, kroić i podawać.
Życzę smacznego :-)
http://www.scandic-food.pl/index3.php#!/page_rozkosz
Agatko przepyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńAsiu dziękuję :)
UsuńTo coś dla mojego podniebienia ...nie lubię pomarańczowych dodatków do ciast ale z powodzeniem można użyć dowolnego smaku??
OdpowiedzUsuńTak można np porzeczkowy też wspaniale przełamuje słodycz ciasta :)
UsuńZapisuję w ulubionych, muszę zrobić to ciasto:)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńAle to musi być pyszne! :)))
OdpowiedzUsuńBo takie jest :)
UsuńBardzo lubię pychotkę.
OdpowiedzUsuńPrzed chwilą skończyłam piec. Wszystko super i według przepisu - jedynie beza mi wyszła brązowa i gumowata....Nic z tego nie rozumiem. U Ciebie jest piekna,krucha i biała . Masz pomysł co zrobiłam nie tak?
OdpowiedzUsuńhmn...to może mieć związek z niezbyt dobrze ubitymi białkami, beza powinna być krucha i puszysta , może za mało ubijałaś białka czy były lśniące i dobrze sztywne ? gdy wykładałaś na ciasto przez pieczeniem?
UsuńUwielbiam pychotę, a z ananasami to dopiero musi być pyszna!!! rewelacyjna ta pychota :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie na jaką dużą blachę jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńKarolina..moja blacha miała 25/20 cm oczywiście może być większa ale ciasto będzie ciut niższe....
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Dziękuję za szybką odpowiedź Zabieram się za pieczenie :-)
UsuńA co z druga częścią piany.
OdpowiedzUsuńPrzecież pisze w przepisie...pieczemy dwa jednakowe blaty....:)
OdpowiedzUsuń