Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 6 maja 2015

Pychotka ananasowa

Kruche ciasto w połączeniu z bakaliową bezą i puszystym kremem ananasowym z warstwą dżemu niskosłodzonego  z pomarańczy OWOCOWA ROZKOSZ  , tworzy pyszną kompozycję smakową, jednym słowem pyszne ciasto, godne polecenia. Jedno z najlepszych.

 Dżem ma idealną  konsystencję,  do ciast nadaje się wspaniale, ale nie tylko,świeża bułeczka na śniadanie z nim też smakuje wybornie,  choć ja wolę dżemy domowej roboty, to dla osób zabieganych i nie mających czasu na robienie swoich jest godny polecenia :) 






Składniki:

CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
25 dag masła
16 g cukru waniliowego
6 łyżek cukru
2-3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoiczek dżemu pomarańczowego OWOCOWA ROZKOSZ

KREM ANANASOWY:
2 szklanki mleka
20 dag masła
2 żółtka
4 łyżki cukru
1 puszka ananasa
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
16 g cukru waniliowego

BEZA Z BAKALIAMI:
6 białek
1 szklanka cukru pudru
15 dag orzechów włoskich
50 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:


Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części.Wylepić dno dwóch jednakowych blaszek do pieczenia.Każdy kruchy blat, posmarować cienko dżemem pomarańczowym.


Beza: Białka jaj ubijamy na sztywna pianę wsypując w trakcie miksowania cukier puder, bezę dzielimy na dwie części i smarujemy ciasto z dżemem posypujemy mieszanką bakaliową. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 40 minut-piekąc w ten sposób dwa jednakowe blaty.




Masa ananasowa: Część mleka zagotowujemy z cukrem, budyń, mąkę i żółtka roztrzepujemy dokładnie, wlewamy roztwór do gotującego się mleka i gotujemy budyń.Studzimy. 
Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy na krem, pod koniec dodajemy osączone z zalewy i pokrojone w kostkę ananasy , mieszamy łyżką.



Przełożenie: Jedną warstwę ciasta z bezą posmarować kremem ananasowym, przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić, kroić i podawać.



                                                                          Życzę smacznego :-)

                   
                                                           http://www.scandic-food.pl/index3.php#!/page_rozkosz

17 komentarzy:

  1. To coś dla mojego podniebienia ...nie lubię pomarańczowych dodatków do ciast ale z powodzeniem można użyć dowolnego smaku??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można np porzeczkowy też wspaniale przełamuje słodycz ciasta :)

      Usuń
  2. Zapisuję w ulubionych, muszę zrobić to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przed chwilą skończyłam piec. Wszystko super i według przepisu - jedynie beza mi wyszła brązowa i gumowata....Nic z tego nie rozumiem. U Ciebie jest piekna,krucha i biała . Masz pomysł co zrobiłam nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmn...to może mieć związek z niezbyt dobrze ubitymi białkami, beza powinna być krucha i puszysta , może za mało ubijałaś białka czy były lśniące i dobrze sztywne ? gdy wykładałaś na ciasto przez pieczeniem?

      Usuń
  4. Uwielbiam pychotę, a z ananasami to dopiero musi być pyszna!!! rewelacyjna ta pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie na jaką dużą blachę jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  6. Karolina..moja blacha miała 25/20 cm oczywiście może być większa ale ciasto będzie ciut niższe....
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za szybką odpowiedź Zabieram się za pieczenie :-)

      Usuń
  7. Przecież pisze w przepisie...pieczemy dwa jednakowe blaty....:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj