Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 13 grudnia 2016

Leśna Inka




Kawa inka odkąd sięgam pamięcią zawsze była na polskim stole. To zapach tej kawy budził mnie codziennie do szkoły. Mama  zalewała ją gorącym mlekiem, było swoje, bo mieliśmy własną krasulę, na wierzchu  tworzyła się rozkoszna pianka, do tego buła z domowym masłem i można było ruszać 4 km w drogę do szkoły ach….to były czasy!

Smak tej kawy w mojej pamięci niezmieniony pozostał do dziś , mam do niej ogromny sentyment i nie wyobrażam sobie nie mieć jej w domu, to kawa która złączyła niejedno już pokolenie.

Moja kawa dziś….pachnie zimą i lasem, a to dlatego, że jest w niej jałowiec , uwielbiany przeze mnie kardamon, szczypta imbiru, cynamonu a dopełnieniem jej smaku  jest kawowy likier i bita śmietana, choineczki z białej czekolady tylko dodają jej uroku…. 
Choć wersja jej podania od tamtych lat  zmieniła się nie do poznania,  smakuje nadal kawą . A jak rozgrzewa po zimowym spacerze…..:) 


Składniki:

Składniki na dwie kawy:

6 łyżeczek ulubionej kawy Inki
½ litra mleka 1,5 %
2 płaskie łyżki miodu naturalnego
Kawałek kory cynamonowej
1 cm suszonego imbiru w kawałku
4-5 ziaren suszonego jałowca
Duża szczypta mielonego kardamonu
60 ml likieru kawowego

Choinki z białej czekolady:

2 paski białej czekolady
Patyczki do lizaków lub szaszłyków
Posypka cukrowa
Choineczki z opłatka
Bita śmietana do dekoracji

Jak przygotować ? 


 Choinki z białej czekolady:
Czekoladę łamiemy na kawałki rozpuszczamy na płynną w kąpieli wodnej, z pergaminu robimy rożek ucinamy małą dziurkę z brzegu, patyczki układamy na kawałku pergaminu i wyciskamy na nie białą czekoladę zygzakami tak aby powstała choinka, posypujemy dowolną posypką, zostawiamy do zastygnięcia w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, gdy dobrze zastygnie i zrobi się twarda , ostrożnie zdejmujemy z pergaminu.

Kawa:
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy ziarna jałowca rozgniecione w moździerzu, kawałek kory cynamonowej, suszony imbir i mielony kardamon, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy inkę mieszamy, przykrywamy rondelek, zostawiamy na 10 minut aby kawa przeszła aromatem przypraw, przecedzamy przez sitko, rozlewamy do szklanek, dosadzamy miodem, wlewamy likier i mieszamy.

Dekorujemy bitą śmietaną , czekoladowymi choineczkami i śniegowymi płatkami z opłatka. 
Natychmiast podajemy.






Smacznego!
Przepis dodaję do konkursu organizowanego przez Inkę 
 na Durszlaku 

Trzymajcie kciuki!



2 komentarze:

  1. Wow! ale fajny pomysł....jutro robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U Agatki jak zwykle coś pysznego! I jak elegancko podane!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj