Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 13 stycznia 2017

Kluski śląskie z kurczakiem w kremowym sosie





Kluchy z dziurką uwielbia chyba każdy z nas, ja bardzo, choć muszę ograniczać bo są sycące.
Podałam je w kremowym serowym sosie, Są tak pożywne że wystarczą za cały dwudaniowy obiad, a jakie pyszne! Polecam Wam ten duet.


Składniki;

Kluski:
80 dag gotowanych ziemniaków
30 dag mąki ziemniaczanej

Sos:
½ kg mięsa z uda kurczaka bez skóry
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła
½ litra bulionu drobiowego
1 łyżka sera mascarpone
10 dag kremowego sera gorgonzola
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sól himalajska do smaku
Świeżo zmielony pieprz do smaku
Świeżo posiekany koperek


Sposób przygotowania:


Przygotowanie sosu:

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, tak samo cebulę, czosnek obrać przecisnąć przez praskę.
W garnku rozgrzać klarowane masło, dodać cebulę i czosnek, zeszklić chwilę, po czym dodać mięso, oprószyć solą i pieprzem do smaku, podsmażyć 5 minut, zalać gorącym bulionem i dusić do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, dodać łyżkę sera  mascarpone oraz  gorgonzola, dusić chwilę aż ser się rozpuści, zagęścić mąką rozrobioną  małą ilością wody, dodać pół pęczka świeżo posiekanego koperku, ewentualnie doprawić do smaku, zestawić z ognia.
Należy uważać z soleniem ponieważ ser gorgonzola jest dość słony sam w sobie.

Kluski:
Gotowane i zimne ziemniaki  przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa, połączyć z mąką ziemniaczaną na stolnicy, wyrobić ręką gładkie jednolite ciasto, z masy formować kuleczki, lekko spłaszczyć, na środku zrobić wgłębienie, ułożyć na stolnicy, gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Podawać z kremowym sosem.
Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Coś pysznego.... Na co dzień staram się unikać takich potraw, ale od czasu do czasu skuszę się. Kluski śląskie, to coś na co namawia mnie ciągle moje dziecko.. Wszelkie kopytka czy kartacze są przez nią pożądane:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudowne danie Zazdroszcze twoim domownikom ze mogli skosztować takich klusek w towarzystwie pysznego mieska i sosu! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Do klusek warto dodac cale jajko a przed gotowaniem obtoczyc w mace ziemniaczanej tak robia czesto na slasku polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem dodaję jajko, ale zależy jakie ziemniaki mam :)

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj