Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 8 marca 2017

Wątróbka drobiowa z pieczarkami i jabłkiem



Jedni  ją lubią drudzy omijają,  ja należę do tej pierwszej grupy, delikatna w smaku z pieczarkami i jabłkiem oraz cebulką to propozycja na smaczny i syty obiad. Klasyka kuchni polskiej, czasem warto się na nią skusić -bogactwo żelaza.

Składniki:

½ kg wątróbki drobiowej
Mleko do namoczenia
30 dag świeżych pieczarek
3  duże cebule dymki
1 duże jabłko
200 ml śmietanki słodkiej 18%
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki klarowanego masła
Sól morska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
½ łyżeczki słodkiej papryki
Mąka pszenna do obtoczenia
Olej do smażenia







Jak wykonać ?

 Wątróbkę obieramy z błonek, płuczemy, wkładamy do miski zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy do lodówki na godzinę. 

Po tym czasie wątróbkę odcedzamy, osuszamy, obtaczamy w mące pszennej.
Smażymy na małej ilości rozgrzanego oleju na patelni.
Umyte pieczarki oraz cebulę-bez szczypioru  kroimy w plasterki, obrane jabłko w kostkę, podduszamy pod przykryciem na klarowanym maśle rozgrzanym na głębokiej  patelni, w trakcie smażenia doprawiamy papryką, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem, gdy warzywa zmiękną zalewamy śmietanką , i chwilę smażymy aż zacznie gęstnieć , dodajemy podsmażoną wątróbkę, dusimy  na wolnym ogniu do miękkości.

Podajemy gorącą posypaną szczypiorem z dymki.
Smacznego!










2 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie smaków, Twoja kreatywność jest bardzo "pojemna" ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj