Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 10 marca 2017

Gofry na soku jabłkowym



Pulchniutkie gofry na soku jabłkowym, w sam raz na słodki podwieczorek czy przekąskę w ciągu dnia, uwielbiane przez dzieci, podane z bitą śmietaną i ulubionymi owocami, cały ich sekret puszystości tkwi w dokładnym ubiciu białka i delikatnym wmieszaniu w ciasto. Smakują tak jakbyśmy jedli szarlotkę z bitą śmietaną. Polecam!

Składniki:

Na 6 sztuk:
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
Dodatki:
Bita śmietana
Ulubione owoce
Sos owocowy do polania

Sposób przygotowania:


Żółtko oddzielić od białka, białko ubić na sztywną lśniącą pianę. Żółtko utrzeć z cukrem i szczyptą soli, wlać sok, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta, dodać białka i delikatnie wmieszać rózgą miksera tak aby nie utracić konsystencji piany.
Gofrownicę rozgrzać , nalewać porcjami ciasto, piec około 3 minuty do zrumienienia.
Studzić na kratce, podawać z bitą śmietaną oraz owocami polać sosem owocowym. 



Smacznego.


5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł. Fajnie, że dodalas sok jabłkowy do ciasta,super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłąś mi Agatko wielkiej ochoty na takie gofry :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Imponujący przepis, nigdy jeszcze takiego nie robiłam, ale powiem, że mnie zaciekawiłaś i go z pewnością przetestuję. W sumie od tygodnia mam swoją gofrownicę profi i jeszcze nie jestem mistrzynią robienia gofrów, ale szybko się uczę :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj