Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 10 marca 2017

Gofry na soku jabłkowym



Pulchniutkie gofry na soku jabłkowym, w sam raz na słodki podwieczorek czy przekąskę w ciągu dnia, uwielbiane przez dzieci, podane z bitą śmietaną i ulubionymi owocami, cały ich sekret puszystości tkwi w dokładnym ubiciu białka i delikatnym wmieszaniu w ciasto. Smakują tak jakbyśmy jedli szarlotkę z bitą śmietaną. Polecam!

Składniki:

Na 6 sztuk:
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
Dodatki:
Bita śmietana
Ulubione owoce
Sos owocowy do polania

Sposób przygotowania:


Żółtko oddzielić od białka, białko ubić na sztywną lśniącą pianę. Żółtko utrzeć z cukrem i szczyptą soli, wlać sok, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta, dodać białka i delikatnie wmieszać rózgą miksera tak aby nie utracić konsystencji piany.
Gofrownicę rozgrzać , nalewać porcjami ciasto, piec około 3 minuty do zrumienienia.
Studzić na kratce, podawać z bitą śmietaną oraz owocami polać sosem owocowym. 



Smacznego.


5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł. Fajnie, że dodalas sok jabłkowy do ciasta,super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłąś mi Agatko wielkiej ochoty na takie gofry :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Imponujący przepis, nigdy jeszcze takiego nie robiłam, ale powiem, że mnie zaciekawiłaś i go z pewnością przetestuję. W sumie od tygodnia mam swoją gofrownicę profi i jeszcze nie jestem mistrzynią robienia gofrów, ale szybko się uczę :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj