Pulchniutkie gofry na soku
jabłkowym, w sam raz na słodki podwieczorek czy przekąskę w ciągu dnia,
uwielbiane przez dzieci, podane z bitą śmietaną i ulubionymi owocami, cały ich
sekret puszystości tkwi w dokładnym ubiciu białka i delikatnym wmieszaniu w ciasto.
Smakują tak jakbyśmy jedli szarlotkę z bitą śmietaną. Polecam!
Składniki:
Na 6 sztuk:
1 jajko
1 szklanka soku jabłkowego Cymes
1 szklanka mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
Dodatki:
Bita śmietana
Ulubione owoce
Sos owocowy do polania
Sposób przygotowania:
Żółtko oddzielić od białka,
białko ubić na sztywną lśniącą pianę. Żółtko utrzeć z cukrem i szczyptą soli,
wlać sok, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować do
uzyskania jednolitego ciasta, dodać białka i delikatnie wmieszać rózgą miksera
tak aby nie utracić konsystencji piany.
Gofrownicę rozgrzać , nalewać
porcjami ciasto, piec około 3 minuty do zrumienienia.
Studzić na kratce, podawać z
bitą śmietaną oraz owocami polać sosem owocowym.
Smacznego.
Bardzo ciekawy pomysł. Fajnie, że dodalas sok jabłkowy do ciasta,super!
OdpowiedzUsuńNarobiłąś mi Agatko wielkiej ochoty na takie gofry :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńImponujący przepis, nigdy jeszcze takiego nie robiłam, ale powiem, że mnie zaciekawiłaś i go z pewnością przetestuję. W sumie od tygodnia mam swoją gofrownicę profi i jeszcze nie jestem mistrzynią robienia gofrów, ale szybko się uczę :)
OdpowiedzUsuń