Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 8 marca 2017

Wątróbka drobiowa z pieczarkami i jabłkiem



Jedni  ją lubią drudzy omijają,  ja należę do tej pierwszej grupy, delikatna w smaku z pieczarkami i jabłkiem oraz cebulką to propozycja na smaczny i syty obiad. Klasyka kuchni polskiej, czasem warto się na nią skusić -bogactwo żelaza.

Składniki:

½ kg wątróbki drobiowej
Mleko do namoczenia
30 dag świeżych pieczarek
3  duże cebule dymki
1 duże jabłko
200 ml śmietanki słodkiej 18%
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki klarowanego masła
Sól morska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
½ łyżeczki słodkiej papryki
Mąka pszenna do obtoczenia
Olej do smażenia







Jak wykonać ?

 Wątróbkę obieramy z błonek, płuczemy, wkładamy do miski zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy do lodówki na godzinę. 

Po tym czasie wątróbkę odcedzamy, osuszamy, obtaczamy w mące pszennej.
Smażymy na małej ilości rozgrzanego oleju na patelni.
Umyte pieczarki oraz cebulę-bez szczypioru  kroimy w plasterki, obrane jabłko w kostkę, podduszamy pod przykryciem na klarowanym maśle rozgrzanym na głębokiej  patelni, w trakcie smażenia doprawiamy papryką, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem, gdy warzywa zmiękną zalewamy śmietanką , i chwilę smażymy aż zacznie gęstnieć , dodajemy podsmażoną wątróbkę, dusimy  na wolnym ogniu do miękkości.

Podajemy gorącą posypaną szczypiorem z dymki.
Smacznego!










2 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie smaków, Twoja kreatywność jest bardzo "pojemna" ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj