Jedni ją lubią drudzy omijają, ja należę do tej
pierwszej grupy, delikatna w smaku z pieczarkami i jabłkiem oraz cebulką to
propozycja na smaczny i syty obiad. Klasyka kuchni polskiej, czasem warto się na nią skusić -bogactwo żelaza.
Składniki:
Olej do smażenia
½ kg wątróbki drobiowej
Mleko do namoczenia
30 dag świeżych pieczarek
3 duże cebule dymki
1 duże jabłko
200 ml śmietanki słodkiej 18%
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki klarowanego masła
Sól morska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
½ łyżeczki słodkiej papryki
Mąka pszenna do obtoczenia
Jak wykonać ?
Wątróbkę obieramy z błonek, płuczemy, wkładamy do miski zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wątróbkę odcedzamy, osuszamy, obtaczamy w mące pszennej.
Smażymy na małej ilości rozgrzanego oleju na patelni.
Umyte pieczarki oraz cebulę-bez szczypioru kroimy w plasterki, obrane jabłko w kostkę, podduszamy pod przykryciem na klarowanym maśle rozgrzanym na głębokiej patelni, w trakcie smażenia doprawiamy papryką, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem, gdy warzywa zmiękną zalewamy śmietanką , i chwilę smażymy aż zacznie gęstnieć , dodajemy podsmażoną wątróbkę, dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
Podajemy gorącą posypaną szczypiorem z dymki.
Smacznego!
Ciekawe połączenie smaków, Twoja kreatywność jest bardzo "pojemna" ;)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuń