Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 18 czerwca 2017

Słodkie risotto z mlekiem szałwiowym, karmelizowanymi truskawkami i płatkami



Śniadanie to pierwszy najważniejszy posiłek w ciągu dnia, czasem jesteśmy tak zaganiani, że płatki śniadaniowe zalewamy zwykle mlekiem i jemy, też smacznie ale,  ale…niedziela to czas,  kiedy możemy poleniuchować i pozwolić przygotować sobie coś lepszego, choć wcale nieskomplikowanego,  bo takie wg mnie powinny być śniadania…słodkie risotto jest dobre na wszystko! Tak! Z czasów mojego dzieciństwa często jadłam zwykły ryż na mleku lub pudding ryżowy z owocami, smakowało wybornie.
 Jest pożywne, pełnowartościowe i bardzo smaczne bez zbędnych udziwnień, sezonowo wykorzystałam tu truskawki które skarmelizowalam szybciutko z cukrem na masełku, a płatki kakao i miód tylko dopełniły reszty.


To Lubella zainspirowała mnie do przygotowania tego przepisu, próbujcie, nie pożałujecie! 

Miska została wylizana do dna :) 


#odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella






Składniki:


Karmelizowane truskawki:
25 dag świeżych truskawek
2 łyżki cukru brązowego trzcinowego
1 łyżka masła

Słodkie risotto:
1 łyżeczka masła
 100 g ryżu arborio
350 ml mleka
50 ml słodkiej śmietanki kremówki
3-4 listki szałwii
½ łyżeczki cukru
Szczypta soli
Płatki Lubella Corn Flakes  kakao i miód-dowolna ilość

Sposób przygotowania:


Truskawki myję, kroję na kawałki, posypuję cukrem, na patelni rozgrzewam masło, wrzucam owoce i przesmażam 2 minuty. Zestawiam z ognia.

Mleko i śmietankę zagotowuję z szałwią, odstawiam na 15 minut. Szałwię wyławiam z mleka i wyrzucam.

W rondelku rozpuszczam masło, wsypuje ryż, dodaję szczyptę soli,  przesmażam chwilę, zalewam połową szałwiowego mleka, gotuję cały czas mieszając –uwaga szybko się przypala! Dolewam  stopniowo resztę mleka, ryż ma wchłonąć mleko, być kremowy  i miękki, posłodzić do smaku, jeśli jest za gęsty dolewam więcej mleka i zagotowuję , wszystko zależy od tego jak chłonie ryż.

Risotto wylewam do miseczek, polewam karmelizowanymi truskawkami, posypuję  dowolną ilością płatków i podaję  natychmiast.






Smacznego!


Wpis dodaję do akcji konkursowej na Durszlaku, trzymajcie kciuki!

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. uwielbiam takie niedzielne śniadanka, dzięki <3

      Usuń
  2. Wygląda nieziemsko pysznie!:)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne risotto. Takie śniadanko to ja mogę jeść codziennie :) Niebo dla podniebienia! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. No nie pogniewałabym się, jak by mi ktoś zrobił takie śniadanko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadaj do mnie z chęcią Ci zrobię :D

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj