Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 22 lipca 2017

Mini gołąbki zapiekane z pieczarkami i serem

Ta zapiekanka powstała na wzór tradycyjnych gołąbków, bo praktycznie robi się tak samo…z mięsa, ryżu i drobno posiekanej kapusty powstały kulki wielkości  dużego orzecha włoskiego, całość przykryta podsmażonymi pieczarkami ..sos jest na bazie ketchupu i sosu sojowego, wyszła mega pyszna i szybka do przygotowania….a i jeszcze jedno ryż do tej zapiekanki gotuję dzień wcześniej wtedy idzie dużo szybciej J Polecam gorąco, domownicy będą zachwyceni. Pomysł własny.



Składniki:

½ kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1/4 główki  małej kapusty włoskiej
1 torebka ryżu
2 cebule
1 jajko
40 dag pieczarek
3 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 niepełna szklanka wody
1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
1 łyżka masła
Sól morska do smaku
Pieprz świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:


Ryż ugotować  do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzić z wody, wystudzić.
Kapustę włoską, drobniutko posiekać nożem w kostkę, wsypać do miski, dodać zmielone mięso od szynki, posiekaną drobniutko jedną cebulę oraz zimny ryż, doprawić do smaku, solą, pieprzem  oraz przyprawą do wieprzowiny, wbić jedno jajko, całość wyrobić dokładnie ręką-ma być jednolita masa.

 Zwilżyć dłonie zimną wodą, nabierać masę i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym-naczynia niczym nie natłuszczać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c na około 15 minut i podpiec. 

W tym czasie robimy sos oraz  smażymy pieczarki:
Mąkę pszenną wsypujemy do słoika, wlewamy wodę, zakręcamy słoik i potrząsamy aż powstanie jednolita zawiesina, wtedy dodajemy sos sojowy oraz ketchup, zakręcamy, ponownie wstrząsamy słoikiem-sos jest gotowy.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka  cebulę oraz pieczarki pokrojone na plastry, całość przesmażamy 5-7 minut, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem.

Podpieczone mini gołąbki wyciągamy z piekarnika, wykładamy na nie pieczarki z cebulą i polewamy sosem, ser kroimy w kostkę, posypujemy zapiekankę.

 Całość zapiekamy 45 minut w temp 180*c. 

Podajemy po wyjęciu z pieca, polewając wytworzonym podczas pieczenia sosem.








Życzę smacznego!

2 komentarze:

  1. Naprawdę świetnie wyglądają te gołąbki. Nie jadłam jeszcze takich, koniecznie muszę je spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne zdjęcia robisz. ..szacun...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj