Powiem Wam nieskromnie to
najlepsza drożdżówka jaką udało mi się ostatnio upiec, choć na zdjęciu nie widać tego
efektu zawinięcia –biały ser, jasny marcepan …tylko porzeczki się trochę
przebijają to efekt smakowy jest naprawdę wow!
Smaki doskonale się komponują , jest pulchna i nie za słodka, z tego przepisu wychodzi dwie dość spore drożdżowe rolady, w sezonie można
zamiast porzeczek dać maliny, jagody czy borówkę, spróbujcie ją upiec!
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
750 g mąki pszennej
300 ml ciepłego mleka
1 opakowanie suszonych drożdży
1 jajko
3 żółtka
100 g masła
90 g cukru
1 łyżka cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker
Duża szczypta soli
Nadzienie:
15 dag serka twarogowego (ja
miałam President)
2 łyżki budyniu śmietankowego z
cukrem
1 jajko
1 łyżka cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker
10 dag marcepanu
15 dag czerwonej porzeczki
Dodatkowo:
Polewa z białej czekolady
Różowa posypka
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Masło roztopić do płynnej
konsystencji. Mąkę pszenną wymieszać w misce z suchymi drożdżami, szczyptą soli
oraz cukrami, wbić jajko, dodać żółtka, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, gdy
zacznie odchodzić od dłoni wlać masło i ponownie wyrobić , aż ciasto będzie
gładkie i elastyczne, oprószyć leciutko mąką, wynieść w cieple miejsce aby
podwoiło objętość.
Nadzienie:
Porzeczki myjemy, osuszamy.
Serek mieszamy z budyniem , cukrem cytrynowym oraz jajkiem do jednolitej
konsystencji.
Wyrośnięte ciasto, dzielimy na
dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt, smarować nadzieniem z serka,
zostawiając po 2 cm od brzegów, posypać startym marcepanem oraz porzeczkami,
zawinąć roladę, okręcić w papier pergaminowy, ułożyć na jednej blaszce obok siebie, zostawić na 15-20 minut aby
podrosło, piec w temp 170*c przez 25-30 minut.
Po upieczeniu wystudzić, polać
polewą z białej czekolady i posypać różowym maczkiem.
Słodkich wypieków!
Cudenko! Wszystko jest doskonałe! Ciasto,wykonanie i zdjęcia! Super!
OdpowiedzUsuńRozumiem, że rolady piecze się zawinięte w papier? A czy się go zawija ściśle, czy też z lekką przestrzenią, aby ciasto miało gdzie wyrosnąć?
OdpowiedzUsuńZostawiam kawałek wolnej przestrzeni... zresztą w pieczeniu gdy rosną papier sam się rozchyla lekko...
UsuńO jej, ale to słodziutko wygląda. Zdecydowanie będe musiała spróbować!
OdpowiedzUsuń