Makaron i botwinka to udane
połączenie nie tylko w zupie, żeby nie było banalnie o nie…
Proponuję na obiad mini
kokardki, z warzywami i odrobiną sera, mój zamysł był taki aby było szybko,
świeżo i prosto, oszczędzając na czasie bo taki obiad przygotujemy w 10 minut,
tak, tak! gdy makaron się gotuje, robimy
resztę a potem łączymy na patelni, jednak się da zrobić coś smacznego!
Ile razy robię ten przepis,
zdumiewa mnie fakt, że niewielkim nakładem mogę nakarmić rodzinkę i wcale nie
musi być mięso by było do syta! Makaron bez ciężkiego sosu to jest to J
Składniki na dwie porcje:
25 dag makaronu mini kokardki
Lubella
1 cukinia
1 duża cebula
Pęczek botwinki bez buraczków
1 biała podłużna papryka
4 suszone pomidory z zalewy
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
50 g startego parmezanu
50 ml słodkiej 12% śmietanki
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron wrzucam na osolony
wrzątek, gotuję wg przepisu na opakowaniu w tym czasie gdy gotuje się makaron,
rozgrzewam olej na patelni, dodaję posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez
praskę czosnek, podsmażam aż się zeszkli, dodaję pokrojoną paprykę, cukinię oraz suszone pomidory pokrojone w drobną
kostkę, chwilę smażę, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, dodaję pod koniec
pokrojone łodygi botwinki wraz z liśćmi oraz odcedzony i ugotowany makaron, wlewam śmietankę
wszystko razem mieszam, podgrzewam chwilę, doprawiam jeszcze do smaku,
rozkładam na talerze, posypuję parmezanem i podaję.
Smacznego!
Robiłam kiedyś makaron z botwinką i ziarnami, jejku jak mi smakował ;) O cukinii jakoś nie pomyślałam, ale na pewno smakuje równie pysznie :)
OdpowiedzUsuńGrunt to dobry przepis!
UsuńNo proszę jaka prosta i pyszna propozycja:)
OdpowiedzUsuńDokładnie!
UsuńPycha obiadek i rzeczywiscie powstaje w kilka chwil
OdpowiedzUsuń