Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 19 listopada 2017

Jaglane śniadanie z bakaliowymi kulkami mocy

Uwielbiamy pożywne śniadania,  które smakiem i aromatem przypominają te które robiły nasze babcie, choć  wtedy było zwykłe mleko nie kokosowe to i tak taka kasza smakowała wybornie, z bakaliowymi kulami z serka i płatków , stanowi pełny sycący i wartościowy poranny posiłek.





Krem kokosowy z kaszą jaglaną:
10 dag kaszy jaglanej
3 łyżki  kremu orzechowego 
5 dag płatków Corn Flakes kakao i miód Lubella
1-2  łyżki syropu trzcinowego lub klonowego
200 ml mleka kokosowego
1  łyżka ciemnego kakao
szczypta soli

Bakaliowe kule:
20 dag chudego serka twarogowego
10 dag płatków Corn Flakes kakao i miód Lubella
5 dag suszonej żurawiny
5 dag mielonych orzechów włoskich
1 łyżka syropu trzcinowego lub klonowego
Pokruszone płatki Corn Flakes kakao i miód do obtoczenia
Białe winogrona do posypania
Melisa do dekoracji

Sposób przygotowania:


Jaglane śniadanie zaczynamy od przygotowania kul:

Płatki przesypujemy do malaksera, mielimy , dodajemy zmielone orzechy oraz żurawinę i twarożek , słodzimy syropem, mielimy-masa będzie gęsta. Porcje nabieramy łyżeczką , formujemy w dłoniach kule, obtaczamy w pokruszonych płatkach kakao i miód, układamy na talerzyku, schładzamy w lodówce na czas przygotowania kaszy.


  
Kaszę jaglaną wsypać do suchego garnka z grubym dnem, postawić na kuchence i prażyć na średnim ogniu aż zacznie wydzielać specyficzny aromat- ta metoda sprawia że kasza po ugotowaniu nie jest gorzka,   następnie wlać wodę –dwa razy  tyle co mamy kaszy, lekko osolić, gotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu przez  około 15 minut).
 Do ugotowanej i przestudzonej  kaszy dodać mleko kokosowe osłodzić syropem i zmiksować blenderem na gładki krem.

 Do połowy kaszy dodać, krem orzechowy i  kakao i ponownie zmiksować.

 W szklanych pucharkach  rozłożyć ciemną warstwę z kakao,  posypać płatkami Lubella, wyłożyć jasną warstwę, na wierzchu ułożyć schłodzone bakaliowe kule, oraz owoce białego winogrona,  udekorować melisą  i podawać od razu.


Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji Siła zbóż na dzień dobry z Lubella:
#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes





6 komentarzy:

  1. Wspaniale wyglądają. Poproszę o jeden pucharek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczny pomysł....

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie i bardzo chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jacie! Agata dałaś czadu! Fantastyczne śniadanie!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj