Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 16 listopada 2017

Syrop cytrynowo-miodowy



Cytryny zatopione w wielokwiatowym miodzie z dodatkiem imbiru i korzennych goździków to rewelacyjny dodatek do zimowej rozgrzewającej herbaty, idealny na przeziębienia , świetnie rozgrzewa, polecam go mieć w lodówce jest już gotowy na drugi dzień, gdy cytryny puszczą sok i zmieszają się miodem, może stać do tygodnia , ale zazwyczaj znika po 3-4 dniach. Do herbaty dodajemy wraz z cytrynami.

Składniki:
1 duża cytryna
1 szklanka płynnego miodu prawdziwego wielokwiatowego
10 sztuk goździków
7 cm kawałek  świeżego imbiru

Sposób przygotowania:

Cytrynę wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem, pokroić na plasterki tak samo obrany  imbir, ułożyć warstwę cytryn i imbiru w czystym słoiku zalać miodem posypać goździkami i tak do skończenia, ostatnią warstwą powinien być miód, słoik zamknąć włożyć do lodówki od czasu do czasu lekko potrząsnąć aby składniki się przemieszały. 

Syrop jest najlepszy  po 2-3 dniach...


Smacznego!




4 komentarze:

  1. Świetny pomysł na chłodne jesienne wieczory. Z takim syropem zima nam nie groźna 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak ładnie wygląda w tym sloiczku, że mogłabym wyjeść zawartość prosto ze słoika;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja. Ja dodaję jeszcze pomarańczę. Postępując tak jak z cytryną . Pychotka 🤗

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj