Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 5 listopada 2017

Seromakowiec z kajmakiem



Ulubiona przez wielu z nas klasyka, któż nie lubi połączenia sera i maku ?
 Robiły go już nasze babcie, potem Mamy,  ja skusiłam się na to ciasto pierwszy raz, oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała coś od siebie J i tak masa serowa zyskała mieszankę keksową i powidła domowej roboty a całe ciasto wzbogaciłam kajmakiem na życzenie męża który lubi wszystko co krówkowe,  wyszedł pyszny!
 Z takim ciastem kojarzą mi się rodzinne święta u babci... Polecam :) 


Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej typ 500 
½ kostki masła
½ szklanki śmietany 18%
1 łyżka cukru
16 g cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:
½ kg maku
½ szklanki cukru
2 łyżki masła
3 jajka
2 łyżki gęstych powideł śliwkowych
100 g mieszanki keksowej
3 łyżki miodu
Ekstrakt z pomarańczy do smaku

Masa serowa:
4 jajka
1 budyń śmietankowy
¾ szklanki cukru
½ szklanki mleka
1 łyżka miękkiego masła

Dodatkowo;
1 puszka kajmaku
2 łyżki mleka

Sposób wykonania:

Masa makowa:

Mak zalać gorącym wrzątkiem,  tyle aby go zakryć i gotować 15 minut na wolnym ogniu, odcedzić , wystudzić,  zmielić  trzykrotnie w maszynce do mięsa.

W małym rondelku rozpuścić  masło z miodem oraz cukrem, dodać do masy makowej, wbić  jajka, wsypać mieszankę keksową wlać  ekstrakt z pomarańczy do smaku (około 1 łyżeczki) oraz powidła, wymieszać  na jednolitą masę.

Ciasto:


Mąkę wymieszać  z cukrem, cukrem waniliowym , proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym masłem,  dodać  śmietanę i zagnieść  ciasto, rozwałkować na wyłożonej pergaminem blaszce o wym 25/30 cm , nakłuć widelcem. 

Rozłożyć na cieście  masę makową.

Masa serowa:

Twaróg zmiksować  z jajkami, cukrem, miękkim masłem, mlekiem, budyniem i ekstraktem z pomarańczy krótko tylko do uzyskania jednolitej gładkiej masy, wylać na masę serową, włożyć  ciasto do nagrzanego piekarnika do 180*c piec około 50 minut. 

Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach aż całkiem ostygnie, zimne ciasto polać masą  kajmakową podgrzaną lekko -tak aby dała się rozsmarować na cieście z 2 łyżkami mleka.


Schłodzić i podawać. Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.



Słodkich wypieków!




6 komentarzy:

  1. Wygląda bosko! Wypróbuję na święta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aga super połączenie, doskonały pomysł na nadchodzące święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ale pysznie to wygląda <3 Nic tylko się delektować, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały pomysł a ciasto eleganckie

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcia piękne. Zachęcają do zjedzenia Twojego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj