Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 5 listopada 2017

Seromakowiec z kajmakiem



Ulubiona przez wielu z nas klasyka, któż nie lubi połączenia sera i maku ?
 Robiły go już nasze babcie, potem Mamy,  ja skusiłam się na to ciasto pierwszy raz, oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała coś od siebie J i tak masa serowa zyskała mieszankę keksową i powidła domowej roboty a całe ciasto wzbogaciłam kajmakiem na życzenie męża który lubi wszystko co krówkowe,  wyszedł pyszny!
 Z takim ciastem kojarzą mi się rodzinne święta u babci... Polecam :) 


Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej typ 500 
½ kostki masła
½ szklanki śmietany 18%
1 łyżka cukru
16 g cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:
½ kg maku
½ szklanki cukru
2 łyżki masła
3 jajka
2 łyżki gęstych powideł śliwkowych
100 g mieszanki keksowej
3 łyżki miodu
Ekstrakt z pomarańczy do smaku

Masa serowa:
4 jajka
1 budyń śmietankowy
¾ szklanki cukru
½ szklanki mleka
1 łyżka miękkiego masła

Dodatkowo;
1 puszka kajmaku
2 łyżki mleka

Sposób wykonania:

Masa makowa:

Mak zalać gorącym wrzątkiem,  tyle aby go zakryć i gotować 15 minut na wolnym ogniu, odcedzić , wystudzić,  zmielić  trzykrotnie w maszynce do mięsa.

W małym rondelku rozpuścić  masło z miodem oraz cukrem, dodać do masy makowej, wbić  jajka, wsypać mieszankę keksową wlać  ekstrakt z pomarańczy do smaku (około 1 łyżeczki) oraz powidła, wymieszać  na jednolitą masę.

Ciasto:


Mąkę wymieszać  z cukrem, cukrem waniliowym , proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym masłem,  dodać  śmietanę i zagnieść  ciasto, rozwałkować na wyłożonej pergaminem blaszce o wym 25/30 cm , nakłuć widelcem. 

Rozłożyć na cieście  masę makową.

Masa serowa:

Twaróg zmiksować  z jajkami, cukrem, miękkim masłem, mlekiem, budyniem i ekstraktem z pomarańczy krótko tylko do uzyskania jednolitej gładkiej masy, wylać na masę serową, włożyć  ciasto do nagrzanego piekarnika do 180*c piec około 50 minut. 

Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach aż całkiem ostygnie, zimne ciasto polać masą  kajmakową podgrzaną lekko -tak aby dała się rozsmarować na cieście z 2 łyżkami mleka.


Schłodzić i podawać. Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.



Słodkich wypieków!




6 komentarzy:

  1. Wygląda bosko! Wypróbuję na święta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aga super połączenie, doskonały pomysł na nadchodzące święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ale pysznie to wygląda <3 Nic tylko się delektować, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały pomysł a ciasto eleganckie

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcia piękne. Zachęcają do zjedzenia Twojego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj