Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 18 maja 2018

Wiosenny tuńczykowy lunch







Wiosna. Kolorowa i radosna a wraz z nią przychodzą pomysły na lekkie wiosenne dania, prawdziwe pole do popisu ! Meksykańskie tacos  i tuńczyk ? A czemu nie , chciałabym przekonać wszystkich, że pyszne jedzenie nie oznacza wielogodzinnego stania przy blacie w kuchni , chrupiące kukurydziane miseczki napełnione warzywami i tuńczykiem z cebulką  polane  miodowym winegretem i domowym sosem czosnkowym, to wspaniałe danie na lekki wiosenny lunch we dwoje , prostota przygotowania urzeka, smak fascynuje. 

Najważniejsza jest dla mnie przyjemność podniebienia. Ta przekąska doskonale spisze się na lunch lub lekką kolację czy podwieczorek.

 Czasem  tak sobie myślę…. że nie jem, żeby żyć , ale żyję żeby jeść!
 Celebruję chwile z #MasterTuńczyk!


Składniki:
Dla dwóch osób/

6 miseczek tacos
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
1 mała czerwona cebula
1 awokado
6 pomidorków koktajlowych
6 rzodkiewek
Kilka liści sałaty lodowej/masłowej
1 świeży ogórek

Sos winegret miodowy:
1 łyżka płynnego  miodu
1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
szczypta soli
4 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz

Sos czosnkowy:
1 ząbek czosnku
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu light
Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Sos  winegret:
Do małego słoiczka  wlewamy miód, oliwę  i sok z cytryny lub ocet winny, dodajemy  sól oraz pieprz, słoiczek zakręcamy potrząsamy   kilka razy aż składniki się wymieszają.

Sos czosnkowy:
Wszystkie składniki mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy  solą i pieprzem do smaku.


Tuńczyka osączamy z zalewy, wkładamy do miseczki i widelcem rozdrabniamy. Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy. Awokado obieramy ze skórki kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Rzodkiewkę i ogórka kroimy na plasterki,  pomidorki  koktajlowe na ćwiartki. Sałatę rwiemy na kawałki.

 Do tuńczyka dodajemy posiekaną cebulę, wlewamy łyżkę miodowego winegretu doprawiamy solą i pieprzem mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Gotowe muszle tacos układamy na blasze otwartymi brzegami w dół (dzięki temu musze pozostaną otwarte) i podgrzewamy przez 2-3 minuty.
Podgrzane muszle napełniamy.  Zaczynamy od posiekanej sałaty, następnie nakładamy farsz z tuńczyka, układamy plasterki awokado, i resztę pokrojonych warzyw .
Na koniec polewamy  przygotowanym sosem  winegret i odrobiną sosu czosnkowego. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy od razu .







Jest to już mój ostatni wpis do konkursu organizowany przez Agencję interaktywną Vacaloca, 
ale Wy macie jeszcze dużo szans,  wystarczy kupić tuńczyka Prinses, przygotować swoje ulubione i pomysłowe danie, zrobić fotki z tuńczykiem w tle  a potem  zajrzeć na stronę 
www.konkurstunczyk.eu
i grać o nagrody, jest ich mnóstwo, naprawdę warto!
Trzymam kciuki! 












2 komentarze:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj