Wiosna. Kolorowa i radosna a wraz z nią przychodzą pomysły
na lekkie wiosenne dania, prawdziwe pole do popisu ! Meksykańskie tacos i tuńczyk ? A czemu nie , chciałabym przekonać
wszystkich, że pyszne jedzenie nie oznacza wielogodzinnego stania przy blacie w
kuchni , chrupiące kukurydziane miseczki napełnione warzywami i tuńczykiem z
cebulką polane miodowym winegretem i domowym sosem
czosnkowym, to wspaniałe danie na lekki wiosenny lunch we dwoje , prostota
przygotowania urzeka, smak fascynuje.
Najważniejsza jest dla mnie przyjemność
podniebienia. Ta przekąska doskonale spisze się na lunch lub lekką kolację czy podwieczorek.
Składniki:
Dla dwóch osób/
6 miseczek tacos
1 puszka tuńczyka
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
1 mała czerwona cebula
1 awokado
6 pomidorków koktajlowych
6 rzodkiewek
Kilka liści sałaty lodowej/masłowej
1 świeży ogórek
Sos winegret miodowy:
1 łyżka płynnego
miodu
1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
szczypta soli
4 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz
Sos czosnkowy:
1 ząbek czosnku
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu light
Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Sos winegret:
Do małego słoiczka wlewamy miód, oliwę i sok z cytryny lub ocet
winny, dodajemy sól oraz pieprz, słoiczek zakręcamy potrząsamy kilka razy aż składniki się wymieszają.
Sos czosnkowy:
Wszystkie składniki mieszamy z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Tuńczyka osączamy z zalewy, wkładamy do miseczki i widelcem
rozdrabniamy. Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy. Awokado obieramy ze skórki
kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Rzodkiewkę i ogórka kroimy na
plasterki, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Sałatę rwiemy na
kawałki.
Do tuńczyka dodajemy
posiekaną cebulę, wlewamy łyżkę miodowego winegretu doprawiamy solą i pieprzem
mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Gotowe
muszle tacos układamy na blasze otwartymi brzegami w dół (dzięki temu musze
pozostaną otwarte) i podgrzewamy przez 2-3 minuty.
Podgrzane muszle napełniamy. Zaczynamy od posiekanej sałaty, następnie
nakładamy farsz z tuńczyka, układamy plasterki awokado, i resztę pokrojonych
warzyw .
Na koniec polewamy
przygotowanym sosem winegret i
odrobiną sosu czosnkowego. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy od razu .
Agatka nie przestajesz zaskakiwać. Cudne przekąski!
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie Monika 😊
Usuń