Ile kucharzy tyle wersji
carbonary, jedni się kłócą, że do
prawdziwej się nie daje śmietany drudzy, że same żółtka, a ja Wam powiem jedno, każda
wersja smakuje!
Tym razem zrobiłam ją w wersji letniej czyli z cukinią i
moimi ulubionymi zielonymi szparagami, sezon na nie jest krótki aż żal nie
korzystać, a szparagi z makaronem smakują zawsze, polecam Wam w tym wydaniu.
Składniki na 3-4 porcje/
30 dag makaronu spaghetti
25 dag boczku
25 dag zielonych szparagów
2 cukinie
2 cebule
4 ząbki czosnku
Mały kawałek pora
3 jajka
100 ml śmietanki kremówki
50 g sera parmezan lub grana padano
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Posiekana natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Cukinię i szparagi umyć, ze szparagów odłamać zdrewniałe
końce, resztę pokroić na niezbyt małe kawałki, cukinię przekroić wzdłuż na połowę
i posiekać. Cebulę, por i czosnek obrać pokroić w kostkę, boczek w cienkie paseczki.
Dużą patelnię rozgrzać
wrzucić boczek i czosnek, gdy zacznie się topić dodać posiekany por oraz cebulkę, zeszklić, po
paru minutach dodać szparagi i cukinię, smażyć pod przykryciem aż będą prawie miękkie.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W tym czasie ugotować makaron. Odcedzić, nie przelewać wodą.
Jajka wbić do miski, wlać śmietankę roztrzepać na jednolitą masę, wymieszać z
połową startego drobno parmezanu.
Do warzyw dodać gorący makaron wlać sos trzymać chwilę na ogniu cały czas mieszając
do momentu aż sos zacznie gęstnieć-nie trzymać zbyt długo na ogniu bo zrobi się
jajecznica, zestawić z ognia rozłożyć na talerze, posypać resztą startego sera
oraz natką pietruszki.Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Podawać od razu.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !