Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 17 września 2014

Marchewkowy chleb

  • Nie ma nic cudowniejszego na śniadanie niż kromka takiego chlebka z masełkiem i kubkiem gorącej herbaty,a zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu!

Składniki

Na formę o wymiarach 27/15 cm

1 szklanka mąki pszennej typ 650
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
15 dag marchwi
2,5 dag drożdży świeżych
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki otrębów pszennych
1 łyżeczka kminku ziarnistego
1/2 łyżeczki przyprawy do chleba(z czarnuszką)-niekoniecznie
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki ciepłej wody
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 łyżka oliwy z oliwek


Sposób przygotowania

W 1/2 szklanki ciepłej wody mieszamy rozkruszone drożdże z cukrem posypujemy łyżeczką mąki i odstawiamy na 5 minut aby zaczyn zaczął rosnąć.

W misce łączymy składniki suche-mąki otręby płatki oraz obraną i startą na tarce jarzynowej marchewce,wlewamy oliwę,solimy,dodajemy 1/2 łyżeczki kminku-resztę zostawiamy do posypania wierzchu.

Wlewamy zaczyn i wyrabiamy ręką klejące się ciasto.Po wyrobieniu odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi objętość wtedy znów zagniatamy,

wykładamy ciasto do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem formy,smarujemy ciasto dłonią nawilżoną wodą posypujemy kminkiem nacinamy na krzyż w kilku miejscach i odstawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.Wstawiamy na nagrzanego piekarnika do 190*c i pieczemy około 45 minut.Spożywamy zimny z dowolnymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj