Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 17 września 2014

Quiche z grzybami

  • Teraz w sezonie taki quiche z grzybami musi znaleźć się na każdym stole choć raz,kruche ciasto i leśne grzyby to wspaniałe połączenie,polecam na obiad!

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
10 dag masła
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko
1 czubata łyżka śmietany 18%

Farsz:
1/2 kg grzybów -koźlarze,maślaki
1 cebula
3 łyżki masła
gałka muszkatołowa do smaku
zioła prowansalskie do smaku
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
3 jajka
150 ml śmietany 18%
10 dag sera gouda
pęczek pietruszki naciowej

Sposób przygotowania

Ciasto: mąkę przesiewamy ze szczyptą soli na stolnicę dodajemy masło,jajko, żółtko,śmietanę i zagniatamy kruche ciasto.Owijamy w woreczek foliowy wkładamy na 20 minut do lodówki.

Farsz: Grzyby oczyszczamy,z maślaków obieramy skórkę z kapeluszy kroimy na cienkie plasterki lub grubszą kostkę wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy wodę,dodajemy masło oraz posiekaną cebulę i dusimy około 25 minut.Studzimy.

Całkiem zimne mieszamy z jajkami oraz śmietaną doprawiamy solą pieprzem oraz ziołami i połową posiekanej natki pietruszki.

Zimne ciasto wałkujemy wykładamy do okrągłej formy na tartę o śr 26 cm,nakłuwamy gęsto widelcem posypujemy połową startego na tarce jarzynowej sera żółtego,

wylewamy farsz grzybowy,wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 35 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy resztą sera żółtego i zapiekamy aż ser się rozpuści.Przed podaniem posypać resztą natki,podawać gorące.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj