Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 18 września 2014

Razowy chlebek

  • Jak smakowite jest domowe pieczywo nie trzeba nikogo przekonywać...:)


Składniki

60 dag mąki pszennej typ 650
50 dag mąki żytniej razowej
6 dag drożdży świeżych
1,5 łyżeczki soli
1 /2 szklanki otrąb pszennych
1 torebka przyprawy do chleba z suszonymi pomidorami
1 łyżeczka cukru
1 litr wody
100 ml czynnego zakwasu chlebowego

Sposób przygotowania


Do rondelka wlewamy szklankę ciepłej wody wsypujemy łyżeczkę cukru, wkruszamy drożdże i dodajemy do zaczynu łyżkę czubatą mąki razowej. Zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąki pszenną i razową dodajemy otręby i sól oraz wlewamy resztę wody i kwas,wsypujemy przyprawę ,na koniec dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy ręką .


Tak wyrobione ciasto na chleb przekładamy do foremek natłuszczonych lub wyłożonych pergaminem ja miałam dwie o wym 27/15,i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godz aby ciasto urosło.



Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego do 190* piekarnika i pieczemy około 1 godziny.Po wyjęciu gorące smarujemy łyżeczką masła skórkę aby była chrupiąca i miała ładny błyszczący kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj