Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 14 września 2014

Sernik z węgierkami

  • Słodka masa serowa na kruchym spodzie przełamana kwaśnymi owocami węgierek,to połączenie wspaniale się uzupełnia,będzie słodkim zwieńczeniem rodzinnej uroczystości czy innej okazji..:)

Składniki

Ciasto na blaszkę o wym:24/28 cm

15 dag mąki pszennej
10 dag masła
1 jajko
5 łyżek cukru
1 łyżka śmietany 18%
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
50 dag śliwek węgierek

Masa serowa:
1 kg twarogu
1 szklanka cukru
1 duży budyń na 750 ml mleka
6 jaj
1 cukier waniliowy
10 dag masła
200 ml mleka
aromat cytrynowy

Dekoracja:
Śliwki
Cukier puder

Sposób przygotowania

Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z cukrem proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, Połączyć ze śmietaną ,wbić jajko, dodać masło i zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem, oprószyć kakao, wstawić do nagrzanego do 200*c piekarnika i zapiec 10 minut.

Masa: Twaróg zmielić, zmiksować z żółtkami ,aromatem cytrynowym,masłem i cukrami na puszystą masę,pod koniec wlać budyń rozpuszczony w mleku,oraz dodać ubitą na sztywno pianę z białek,delikatnie wymieszać.


Na podpieczonym cieście ułożyć przekrojone na pół śliwki skórką do dołu-bez pestek,
 zalać masą serową i piec około 45 -50 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół.
 Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimne ciasto przed podaniem udekorować plasterkami śliwek oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj