Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 11 października 2014

Włoski przekładaniec czyli Lasagne w polskim stylu

  • Lasagne to najprostsze danie pod słońcem,pachnące oliwą czosnkiem i pomidorami,smakowity zapach rozchodzący się po kuchni sprawia ze czujemy się przez chwilę jak byśmy byli w słonecznej Toskanii.....


  • Składniki

    30 dag płatów lasagne

    45 dag mięsa mielonego
    2 cebule
    1 papryka czerwona
    4 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy
    1 puszka krojonych pomidorów
    50 ml czerwonego wytrawnego wina
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 duża kulka mozzarelli
    zioła włoskie do smaku
    1/2 łyżeczki mielonej słodkie papryki
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku


    Sos beszamelowy:
    60 g masła
    50 g mąki pszennej
    500 ml mleka
    sól pieprz do smaku
    szczypta ziół prowansalskich
    natka pietruszki lub świeży majeranek do dekoracji

  • Sposób przygotowania

  • Płaty lasagne gotować 3 minuty w osolonym wrzątku wyjąć rozłożyć na drewnianej desce każdy osobno obok siebie aby się nie posklejały.
  • Przygotowujemy farsz: Cebulę obieramy siekamy w kostkę,obrany czosnek przeciskamy przez praskę.Paprykę myjemy wydrążamy z nasion kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy czosnek i cebulę szklimy 2-3 minuty po czym dodajemy paprykę i mięso mielone.Wlewamy wino. 
  • Doprawiamy do smaku ziołami, smażymy 5 minut po tym czasie wrzucamy pomidory z puszki dodajemy koncentrat dusimy kolejne 5 minut wszystko razem. 
  • Płaty lasagne ułożyć w formie warstwami przełożone masą mięsną.
  • Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło,wsypać mąkę i zasmażyć wlać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje,doprawić do smaku .
  • Zalać zapiekankę ułożyć na wierzchu ser mozzarella pokrojony w cienkie plastry,zapiec w nagrzanym do 190*c 15-20 minut. 
  • Podawać gorące danie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj