- Lasagne to najprostsze danie pod słońcem,pachnące oliwą czosnkiem i pomidorami,smakowity zapach rozchodzący się po kuchni sprawia ze czujemy się przez chwilę jak byśmy byli w słonecznej Toskanii.....
Składniki
30 dag płatów lasagne
45 dag mięsa mielonego
2 cebule
1 papryka czerwona
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 puszka krojonych pomidorów
50 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 duża kulka mozzarelli
zioła włoskie do smaku
1/2 łyżeczki mielonej słodkie papryki
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Sos beszamelowy:
60 g masła
50 g mąki pszennej
500 ml mleka
sól pieprz do smaku
szczypta ziół prowansalskich
natka pietruszki lub świeży majeranek do dekoracji-
Sposób przygotowania
- Płaty lasagne gotować 3 minuty w osolonym wrzątku wyjąć rozłożyć na drewnianej desce każdy osobno obok siebie aby się nie posklejały.
- Przygotowujemy farsz: Cebulę obieramy siekamy w kostkę,obrany czosnek przeciskamy przez praskę.Paprykę myjemy wydrążamy z nasion kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy czosnek i cebulę szklimy 2-3 minuty po czym dodajemy paprykę i mięso mielone.Wlewamy wino.
- Doprawiamy do smaku ziołami, smażymy 5 minut po tym czasie wrzucamy pomidory z puszki dodajemy koncentrat dusimy kolejne 5 minut wszystko razem.
- Płaty lasagne ułożyć w formie warstwami przełożone masą mięsną.
- Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło,wsypać mąkę i zasmażyć wlać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje,doprawić do smaku .
- Zalać zapiekankę ułożyć na wierzchu ser mozzarella pokrojony w cienkie plastry,zapiec w nagrzanym do 190*c 15-20 minut.
- Podawać gorące danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !